Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Mogućnosti primjene probiotika

Carlos Ricardo Soccol ; Bioprocess Engineering and Biotechnology Department, Federal University of Paraná (UFPR), 81531-990 Curitiba-PR, Brazil
Luciana Porto de Souza Vandenberghe ; Bioprocess Engineering and Biotechnology Department, Federal University of Paraná (UFPR), 81531-990 Curitiba-PR, Brazil
Michele Rigon Spier ; Bioprocess Engineering and Biotechnology Department, Federal University of Paraná (UFPR), 81531-990 Curitiba-PR, Brazil
Adriane Bianchi Pedroni Medeiros ; Bioprocess Engineering and Biotechnology Department, Federal University of Paraná (UFPR), 81531-990 Curitiba-PR, Brazil
Caroline Tiemi Yamaguishi ; Bioprocess Engineering and Biotechnology Department, Federal University of Paraná (UFPR), 81531-990 Curitiba-PR, Brazil
Juliano De Dea Lindner ; State University of Santa Catarina, Food Engineering Department, BR 282, Km 573 Santa Teresinha, 89870-000 Pinhalzinho SC, Brazil
Ashok Pandey ; Biotechnology Division, National Institut for Interdisciplinary Science and Technology, CSIR, Trivandrum, 695 019, India
Vanete Thomaz-Soccol ; Positivo University, Industrial Biotechnology Department, Av. Pedro Parigot de Souza 5300, 81280-330, Curitiba-PR, Brazil


Puni tekst: engleski pdf 263 Kb

str. 413-434

preuzimanja: 46.216

citiraj


Sažetak

Probiotici su žive stanice koje imaju različite pozitivne osobine, pa se intenzivno proučavaju i komercijalno primjenjuju u mnogim proizvodima diljem svijeta. U više stotina znanstvenih istraživanja dokazan je njihov pozitivan učinak na zdravlje ljudi i životinja. Glavne su skupine probiotika bakterije vrste Lactobacillus i Bifidobacterium, ali spominju se i probiotička svojstva bakterija vrsta Pediococcus, Lactococcus i Bacillus, te nekih kvasaca. Neki od identificiranih probiotičkih sojeva imaju izraženi protuupalni i antialergijski učinak, pa se konzumiranjem probiotičkih mliječnih i nemliječnih proizvoda povećava imunitet. U radu su ukratko spomenute razne namirnice što se koriste u kombinaciji s probioticima. Također je dan povijesni pregled razvoja probiotika, navedene su mogućnosti njihove primjene u prehrambenoj industriji, a i u zdravstvu, te prikazani novi pravci proizvodnje probiotičkih proizvoda.

Ključne riječi

probiotici; crijevna mikroflora; Bifidobacterium; Lactobacillus; proizvodnja probiotika; (ne)mliječni proizvodi

Hrčak ID:

61713

URI

https://hrcak.srce.hr/61713

Datum izdavanja:

15.12.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 50.323 *