hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Aroma i senzorna svojstva tradicionalnoga hrvatskog prošeka od sorte Plavac mali

Irena Budić-Leto ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Put Duilova 11, HR-21000 Split, Hrvatska
Goran Zdunić ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Put Duilova 11, HR-21000 Split, Hrvatska
Mara Banović ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Karin Kovačević Ganić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Iva Tomić-Potrebuješ ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Put Duilova 11, HR-21000 Split, Hrvatska
Tomislav Lovrić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: engleski, pdf (196 KB) str. 530-537 preuzimanja: 797* citiraj
APA 6th Edition
Budić-Leto, I., Zdunić, G., Banović, M., Kovačević Ganić, K., Tomić-Potrebuješ, I. i Lovrić, T. (2010). Fermentative Aroma Compounds and Sensory Descriptors of Traditional Croatian Dessert Wine Prošek from Plavac mali cv.. Food Technology and Biotechnology, 48 (4), 530-537. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/61725
MLA 8th Edition
Budić-Leto, Irena, et al. "Fermentative Aroma Compounds and Sensory Descriptors of Traditional Croatian Dessert Wine Prošek from Plavac mali cv.." Food Technology and Biotechnology, vol. 48, br. 4, 2010, str. 530-537. https://hrcak.srce.hr/61725. Citirano 18.09.2021.
Chicago 17th Edition
Budić-Leto, Irena, Goran Zdunić, Mara Banović, Karin Kovačević Ganić, Iva Tomić-Potrebuješ i Tomislav Lovrić. "Fermentative Aroma Compounds and Sensory Descriptors of Traditional Croatian Dessert Wine Prošek from Plavac mali cv.." Food Technology and Biotechnology 48, br. 4 (2010): 530-537. https://hrcak.srce.hr/61725
Harvard
Budić-Leto, I., et al. (2010). 'Fermentative Aroma Compounds and Sensory Descriptors of Traditional Croatian Dessert Wine Prošek from Plavac mali cv.', Food Technology and Biotechnology, 48(4), str. 530-537. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/61725 (Datum pristupa: 18.09.2021.)
Vancouver
Budić-Leto I, Zdunić G, Banović M, Kovačević Ganić K, Tomić-Potrebuješ I, Lovrić T. Fermentative Aroma Compounds and Sensory Descriptors of Traditional Croatian Dessert Wine Prošek from Plavac mali cv.. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2010 [pristupljeno 18.09.2021.];48(4):530-537. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/61725
IEEE
I. Budić-Leto, G. Zdunić, M. Banović, K. Kovačević Ganić, I. Tomić-Potrebuješ i T. Lovrić, "Fermentative Aroma Compounds and Sensory Descriptors of Traditional Croatian Dessert Wine Prošek from Plavac mali cv.", Food Technology and Biotechnology, vol.48, br. 4, str. 530-537, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/61725. [Citirano: 18.09.2021.]

Sažetak
Prošek je tradicionalno desertno vino koje se proizvodi od prosušenoga grožđa u obalnom području Hrvatske. Budući da postoji malo literaturnih podataka o kemijskom sastavu i senzornim svojstvima prošeka, provedena je eksperimentalna proizvodnja od sorte Plavac mali koristeći spontano i inducirano alkoholno vrenje. Fermentacijski hlapljivi spojevi određivani su plinskom kromatografijom sa plamenim ionizacijskim detektorom (engl. gas chromatography with flame ionisation detector - GC/FID) uz pripremu uzorka pomoću mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (engl. solid phase microextraction - SPME). U vinima su određeni viši alkoholi, esteri, karbonilni spojevi i hlapljive kiseline. Analizom glavnih komponenata (engl. principal component analysis – PCA) vina su razvrstana po načinu proizvodnje. Utvrđeno je da se prošek proizveden spontanim i induciranim alkoholnim vrenjem razlikuje po hlapljivim sastojcima. Senzornom analizom prošeka uočena je aroma po sušenom voću (grožđu), crvenom bobičastom voću, medu, čokoladi i vaniliji. S obzirom na vrstu alkoholnog vrenja najveća je razlika utvrđena u aromi džema od jagoda i punoći okusa vina.

Ključne riječi
prošek; desertno vino; vrenje; hlapljivi spojevi; senzorna analiza

Hrčak ID: 61725

URI
https://hrcak.srce.hr/61725

[engleski]

Posjeta: 1.681 *