hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Utjecaj razine sirovih proteina u krmnim smjesama na kvalitetu polovica i mesa crnih slavonski svinja

Đuro Senčić ; Poljoprivredni fakultet Osijek, Trg sv. Trojstva 3
Danijela Samac ; Poljoprivredni fakultet Osijek, Trg sv. Trojstva 3
Zvonko Antunović ; Poljoprivredni fakultet Osijek, Trg sv. Trojstva 3
Josip Novoselec ; Poljoprivredni fakultet Osijek, Trg sv. Trojstva 3
Ivana Klarić ; Poljoprivredni fakultet Osijek, Trg sv. Trojstva 3

Puni tekst: hrvatski, pdf (177 KB) str. 28-33 preuzimanja: 391* citiraj
APA 6th Edition
Senčić, Đ., Samac, D., Antunović, Z., Novoselec, J. i Klarić, I. (2010). Utjecaj razine sirovih proteina u krmnim smjesama na kvalitetu polovica i mesa crnih slavonski svinja. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XII (1), 28-33. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/61757
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro, et al. "Utjecaj razine sirovih proteina u krmnim smjesama na kvalitetu polovica i mesa crnih slavonski svinja." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XII, br. 1, 2010, str. 28-33. https://hrcak.srce.hr/61757. Citirano 24.07.2019.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro, Danijela Samac, Zvonko Antunović, Josip Novoselec i Ivana Klarić. "Utjecaj razine sirovih proteina u krmnim smjesama na kvalitetu polovica i mesa crnih slavonski svinja." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XII, br. 1 (2010): 28-33. https://hrcak.srce.hr/61757
Harvard
Senčić, Đ., et al. (2010). 'Utjecaj razine sirovih proteina u krmnim smjesama na kvalitetu polovica i mesa crnih slavonski svinja', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XII(1), str. 28-33. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/61757 (Datum pristupa: 24.07.2019.)
Vancouver
Senčić Đ, Samac D, Antunović Z, Novoselec J, Klarić I. Utjecaj razine sirovih proteina u krmnim smjesama na kvalitetu polovica i mesa crnih slavonski svinja. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2010 [pristupljeno 24.07.2019.];XII(1):28-33. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/61757
IEEE
Đ. Senčić, D. Samac, Z. Antunović, J. Novoselec i I. Klarić, "Utjecaj razine sirovih proteina u krmnim smjesama na kvalitetu polovica i mesa crnih slavonski svinja", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XII, br. 1, str. 28-33, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/61757. [Citirano: 24.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (188 KB) str. 49-52 preuzimanja: 257* citiraj
APA 6th Edition
Senčić, Đ., Samac, D., Antunović, Z., Novoselec, J. i Klarić, I. (2010). Influence of crude pretein level in forage mixtures on pig meat and cascass quality of black slavonian pigs. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XII (1), 49-52. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/61757
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro, et al. "Influence of crude pretein level in forage mixtures on pig meat and cascass quality of black slavonian pigs." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XII, br. 1, 2010, str. 49-52. https://hrcak.srce.hr/61757. Citirano 24.07.2019.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro, Danijela Samac, Zvonko Antunović, Josip Novoselec i Ivana Klarić. "Influence of crude pretein level in forage mixtures on pig meat and cascass quality of black slavonian pigs." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XII, br. 1 (2010): 49-52. https://hrcak.srce.hr/61757
Harvard
Senčić, Đ., et al. (2010). 'Influence of crude pretein level in forage mixtures on pig meat and cascass quality of black slavonian pigs', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XII(1), str. 49-52. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/61757 (Datum pristupa: 24.07.2019.)
Vancouver
Senčić Đ, Samac D, Antunović Z, Novoselec J, Klarić I. Influence of crude pretein level in forage mixtures on pig meat and cascass quality of black slavonian pigs. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2010 [pristupljeno 24.07.2019.];XII(1):49-52. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/61757
IEEE
Đ. Senčić, D. Samac, Z. Antunović, J. Novoselec i I. Klarić, "Influence of crude pretein level in forage mixtures on pig meat and cascass quality of black slavonian pigs", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XII, br. 1, str. 49-52, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/61757. [Citirano: 24.07.2019.]

Sažetak
Sažetak
Istraživanje je provedeno na svinjskim polovicama i mesu od dvije skupine (A i B) crnih slavonskih svinja (hrvatska autohtona,
ugrožena pasmina), hranjenih s višom (skupina A) i nižom (skupina B) razinom sirovih proteina u krmnim smjesama, tijekom
dva razdoblja tova (14%/12% i 12%/10%). U svakoj skupini bilo je 16 svinja (8 nazimica i 8 muških kastrata).
Povećanje razine sirovih proteina u krmnim smjesama djelovalo je vrlo značajno (p<0,01) na smanjenje udjela masnog tkiva
(34,55% : 39,09%) i povećanje udjela mišićnog tkiva (47,10% : 46,11%) u svinjskim polovicama, iako ne i statistički značajno
(p>0,05). Svinjske polovice iz skupine A, u odnosu na one iz skupine B, imale su značajno (p<0,01) veći udio mesa buta (15,62%
: 14,62%). Meso (MLD) svinja obje skupine imalo je vrlo dobru kvalitetu s obzirom na analizirane pokazatelje (pH1, pH2, sposobnost
vezanja vode, boja). Meso svinja iz skupine A, u odnosu na ono iz skupine B, imalo je značajno (p<0,05) veći sadržaj sirovih
proteina (21,47% : 20,93%), vrlo značajno (p<0,01) veći sadržaj vode (70,62% : 65,70%), te manji sadržaj sirovih masti (6,89% :
12,34%), dok u pogledu sadržaja pepela (1,02% : 1,02%) nisu utvrđene značajne razlike (p>0,05) između analiziranih skupina
svinja.

Ključne riječi
razina sirovih proteina; kvaliteta polovica; kvaliteta mesa; crna slavonska svinja

Hrčak ID: 61757

URI
https://hrcak.srce.hr/61757

[engleski]

Posjeta: 862 *