hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Varijabilnost svojstava polovica i kvalitete mesa teških svinja

Boris Lukić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0528-5418 ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg sv. Trojstva3, Osijek
Goran Kušec ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg sv. Trojstva3, Osijek
Ivona Đurkin ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg sv. Trojstva3, Osijek
Davor Kekez ; Belje d.d., Industrijska zona 1, Darda
Zlata Maltar ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg sv. Trojstva3
Žarko Radišić ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg sv. Trojstva3

Puni tekst: hrvatski, pdf (193 KB) str. 34-40 preuzimanja: 413* citiraj
APA 6th Edition
Lukić, B., Kušec, G., Đurkin, I., Kekez, D., Maltar, Z. i Radišić, Ž. (2010). Varijabilnost svojstava polovica i kvalitete mesa teških svinja. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XII (1), 34-40. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/61760
MLA 8th Edition
Lukić, Boris, et al. "Varijabilnost svojstava polovica i kvalitete mesa teških svinja." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XII, br. 1, 2010, str. 34-40. https://hrcak.srce.hr/61760. Citirano 19.07.2019.
Chicago 17th Edition
Lukić, Boris, Goran Kušec, Ivona Đurkin, Davor Kekez, Zlata Maltar i Žarko Radišić. "Varijabilnost svojstava polovica i kvalitete mesa teških svinja." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XII, br. 1 (2010): 34-40. https://hrcak.srce.hr/61760
Harvard
Lukić, B., et al. (2010). 'Varijabilnost svojstava polovica i kvalitete mesa teških svinja', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XII(1), str. 34-40. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/61760 (Datum pristupa: 19.07.2019.)
Vancouver
Lukić B, Kušec G, Đurkin I, Kekez D, Maltar Z, Radišić Ž. Varijabilnost svojstava polovica i kvalitete mesa teških svinja. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2010 [pristupljeno 19.07.2019.];XII(1):34-40. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/61760
IEEE
B. Lukić, G. Kušec, I. Đurkin, D. Kekez, Z. Maltar i Ž. Radišić, "Varijabilnost svojstava polovica i kvalitete mesa teških svinja", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XII, br. 1, str. 34-40, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/61760. [Citirano: 19.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (447 KB) str. 53-57 preuzimanja: 495* citiraj
APA 6th Edition
Lukić, B., Kušec, G., Đurkin, I., Kekez, D., Maltar, Z. i Radišić, Ž. (2010). Variations in cascass meat quality traits of heavy pigs. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XII (1), 53-57. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/61760
MLA 8th Edition
Lukić, Boris, et al. "Variations in cascass meat quality traits of heavy pigs." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XII, br. 1, 2010, str. 53-57. https://hrcak.srce.hr/61760. Citirano 19.07.2019.
Chicago 17th Edition
Lukić, Boris, Goran Kušec, Ivona Đurkin, Davor Kekez, Zlata Maltar i Žarko Radišić. "Variations in cascass meat quality traits of heavy pigs." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XII, br. 1 (2010): 53-57. https://hrcak.srce.hr/61760
Harvard
Lukić, B., et al. (2010). 'Variations in cascass meat quality traits of heavy pigs', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XII(1), str. 53-57. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/61760 (Datum pristupa: 19.07.2019.)
Vancouver
Lukić B, Kušec G, Đurkin I, Kekez D, Maltar Z, Radišić Ž. Variations in cascass meat quality traits of heavy pigs. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2010 [pristupljeno 19.07.2019.];XII(1):53-57. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/61760
IEEE
B. Lukić, G. Kušec, I. Đurkin, D. Kekez, Z. Maltar i Ž. Radišić, "Variations in cascass meat quality traits of heavy pigs", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XII, br. 1, str. 53-57, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/61760. [Citirano: 19.07.2019.]

Sažetak
Istraživanje je provedeno na 45 nasumično odabranih svinjskih polovica podrijetlom od dvolinijskih križanaca (Veliki jorkšir x Švedski
landras). Svinje su uzgajane u jednakim uvjetima i hranjene obrocima jednakog sastava sve do klanja, nakon kojeg su izmjerena
svojstva polovica i kvalitete mesa. Osim toga, uzeti su i uzorci za kemijsku analizu mesa. Prosječne vrijednosti pH45 (6,23) i pH24 (5,6)
LD mišića ukazuju na zadovoljavajuću kvalitetu mesa. Prosječna vrijednost električne provodljivosti mesa izmjerena 45 minuta post
mortem (EC45) iznosila je 4,38 mS/cm što ne ukazuje na odstupanje od normalne kvalitete mesa, dok je vrijednost električne provodljivosti
izmjerena nakon 24 sata (EC24) bila relativno visoka (9,74 mS/cm). Isto tako, prosječna CIE-L* vrijednost (52,43) ukazuje na nešto
bljeđu boju mesa istraživanih teških svinja. Prosječno otpuštanje mesnog sokaD (8,29%) pokazalo se previsoko u odnosu na poželjne
vrijednosti. Podijelom mesa na normalno (n=37; 82,22%) i BMV (n=8; 17,78%) stanje prema vrijednostima pH45, uočene su statistički
značajne razlike u površini LD mišića između skupina. Promatrajući svojstva kvalitete mesa, razlike između dvaju skupina utvrđene
su i za pH45, EC45 te kalo kuhanja, dok između promatranih skupina nisu utvrđene statistički značajne razlike u kemijskom sastavu
mesa. Obje su skupine imale nepoželjno visoke vrijednosti EC24, CIE-L* i otpuštanja mesnog soka između kojih nisu utvrđene statistički
značajne razlike. F-testom je utvrđen pozitivan utjecaj mase tople polovice na duljinu polovica, opseg buta i debljinu leđne slanine.
Utvrđeno je da masa tople polovice značajno (p<0,05) utječe i na vrijednosti pH24, EC24 i CIE-a. Rezultati istraživanja pokazuju kako
pozitivnu percepciju o svojstvima kvalitete mesa teških svinja treba uzimati s oprezom.

Ključne riječi
teške svinje; svojstva polovica; svojstva kvalitete mesa

Hrčak ID: 61760

URI
https://hrcak.srce.hr/61760

[engleski]

Posjeta: 1.234 *