hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Neke karakteristike mesa Balkanske koze i jarića

Elena Milevska ; Fakultet biotehničkih nauka, Partizanska b.b., Bitola, Makedonija
Mitre Stojanovski ; Fakultet biotehničkih nauka, Partizanska b.b., Bitola, Makedonija
Nikola Kozarovski ; Fakultet biotehničkih nauka, Partizanska b.b., Bitola, Makedonija
Dimce Kitanovski ; Fakultet biotehničkih nauka, Partizanska b.b., Bitola, Makedonija

Puni tekst: engleski, pdf (124 KB) str. 114-117 preuzimanja: 273* citiraj
APA 6th Edition
Milevska, E., Stojanovski, M., Kozarovski, N. i Kitanovski, D. (2010). Some carcass traits of Balkan goat and kid meat of its crosses. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XII (2), 114-117. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/61938
MLA 8th Edition
Milevska, Elena, et al. "Some carcass traits of Balkan goat and kid meat of its crosses." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XII, br. 2, 2010, str. 114-117. https://hrcak.srce.hr/61938. Citirano 23.07.2019.
Chicago 17th Edition
Milevska, Elena, Mitre Stojanovski, Nikola Kozarovski i Dimce Kitanovski. "Some carcass traits of Balkan goat and kid meat of its crosses." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XII, br. 2 (2010): 114-117. https://hrcak.srce.hr/61938
Harvard
Milevska, E., et al. (2010). 'Some carcass traits of Balkan goat and kid meat of its crosses', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XII(2), str. 114-117. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/61938 (Datum pristupa: 23.07.2019.)
Vancouver
Milevska E, Stojanovski M, Kozarovski N, Kitanovski D. Some carcass traits of Balkan goat and kid meat of its crosses. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2010 [pristupljeno 23.07.2019.];XII(2):114-117. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/61938
IEEE
E. Milevska, M. Stojanovski, N. Kozarovski i D. Kitanovski, "Some carcass traits of Balkan goat and kid meat of its crosses", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XII, br. 2, str. 114-117, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/61938. [Citirano: 23.07.2019.]

Sažetak
Svrha ovog istraživanja je bila utvrditi način na koji pasmina utječe na intenzitet rasta i karakteristike jarećeg mesa.
Svi muški jarići (domaće Balkanske pasmine i F1križanaca domaće Balkanske pasmine i Alpske pasmine) su hranjeni i održavani u istim
uvjetima. Nakon klanja su izvršena pojedinačna mjerenja mesa. Rezultati pokazuju značajne razlike pri porodnoj težini domaće Bal-
kanske pasmine (3,24 kg) i F1križanaca domaće Balkanske pasmine i Alpske pasmine (2,67 kg). Utvrđen je manji prinos mesa (51, 94%)
sa pH1 6,56 i pH2 5,90 kod domaćih Balkanskih jarića u usporedbi s Alpskim jarićima (57,61%) i pH vrijednostima u rasponu od 6,40 i
5,76. Postotak mišićnog tkiva kod domaćih Balkanskih jarića je iznosio 49,46 %, masnog tkiva 17,35% i kostiju 33,19%. Kod F1križanaca
domaće Balkanske pasmine i Alpske pasmine je mišićno tkivo iznosilo 55,57%, masno tkivo 18,19%, te kosti 26,54%.

Ključne riječi
koza; porodna težina; prinos mesa; mišićno tkivo

Hrčak ID: 61938

URI
https://hrcak.srce.hr/61938

[engleski]

Posjeta: 740 *