Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

HRANJIVOST TRAVNIH SILAŽA BAZIRANA NA SADRŽAJU SUHE TVARI

Marina Vranić orcid id orcid.org/0000-0001-6280-0116 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb
Mladen Knežević ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb
Krešimir Bošnjak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb
Goran Perčulija ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb
Josip Leto ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb
Hrvoje Kutnjak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb
Maja Lujanac ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb


Puni tekst: engleski pdf 95 Kb

str. 42-46

preuzimanja: 605

citiraj


Sažetak

Ukupno 477 uzoraka travnih silaža različitoga porijekla i kvalitete analizirano je NIR spektroskopijom. Utvrđen je sadržaj sirovih proteina (SP), neutralnih detergent vlakana (NDV), probavljive organske tvari (OT) u suhoj tvari (ST) (D-vrijednosti), metaboličke energije (ME), pH vrijednosti i amonijskoga dušika (NH3-N). Prema sadržaju ST (g kg-1 svježeg uzorka), uzorci su nasumce razvrstani u 8 razreda: (1) <228; (2) 229-313; (3) 314-398; (4) 399-483; (5) 484-568; (6) 569-653; (7) 654-738; (8) >739. Povećanjem sadržaja ST, opadao je (P<0,05) sadržaj SP, D-vrijednost, ME, a povećavao se (P<0,05) udio NDV i pH vrijednosti, jer viši udio ST nije bio rezultat duljega provenjavanja biljne mase prije siliranja, nego košnje tratine u kasnijim fazama fitofenološke zrelosti.

Ključne riječi

travna silaža; suha tvar; kemijski sastav

Hrčak ID:

62011

URI

https://hrcak.srce.hr/62011

Datum izdavanja:

9.12.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.489 *