hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Stafilokoki kao potencijalne izvorne starter kulture iz slavonskog kulena

Jadranka Frece ; Laboratorij za opću mikrobiologiju i mikrobiologiju namirnica, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
Ksenija Markov ; Laboratorij za opću mikrobiologiju i mikrobiologiju namirnica, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
D. Čvek ; Laboratorij za opću mikrobiologiju i mikrobiologiju namirnica, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
Dragan Kovačević ; Zavod za prehrambene tehnologije, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Kuhačeva 20, 31 000 Osijek, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (262 KB) str. 150-155 preuzimanja: 577* citiraj
APA 6th Edition
Frece, J., Markov, K., Čvek, D. i Kovačević, D. (2010). Stafilokoki kao potencijalne izvorne starter kulture iz slavonskog kulena. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XII (3), 150-155. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/62077
MLA 8th Edition
Frece, Jadranka, et al. "Stafilokoki kao potencijalne izvorne starter kulture iz slavonskog kulena." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XII, br. 3, 2010, str. 150-155. https://hrcak.srce.hr/62077. Citirano 22.10.2019.
Chicago 17th Edition
Frece, Jadranka, Ksenija Markov, D. Čvek i Dragan Kovačević. "Stafilokoki kao potencijalne izvorne starter kulture iz slavonskog kulena." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XII, br. 3 (2010): 150-155. https://hrcak.srce.hr/62077
Harvard
Frece, J., et al. (2010). 'Stafilokoki kao potencijalne izvorne starter kulture iz slavonskog kulena', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XII(3), str. 150-155. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/62077 (Datum pristupa: 22.10.2019.)
Vancouver
Frece J, Markov K, Čvek D, Kovačević D. Stafilokoki kao potencijalne izvorne starter kulture iz slavonskog kulena. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2010 [pristupljeno 22.10.2019.];XII(3):150-155. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/62077
IEEE
J. Frece, K. Markov, D. Čvek i D. Kovačević, "Stafilokoki kao potencijalne izvorne starter kulture iz slavonskog kulena", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XII, br. 3, str. 150-155, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/62077. [Citirano: 22.10.2019.]

Sažetak
Svrha ovog rada bila je, odrediti mikrobnu populaciju slavonskog kulena proizvedenog na tradicionalan način u seoskim doma-
ćinstvima, jer je riječ o rizičnoj skupini hrane koje mogu biti izvor različitih uzročnika bolesti. Nadalje, kao dio autohtone mikrobne
populacije, potencijalnih starter kultura koje su odgovorne za aromu i teksturu određenog tradicionalnog mesnog proizvoda, izoli-
rane su, osim bakterija mliječne kiseline i bakterije iz roda Staphylococcus. U analiziranim uzorcima kulena, nisu dokazane patogene
vrste. Od izolata bakterija iz roda Staphylococcus, tipičnih predstavnika starter kultura za meso, prevladavali su: S. xylosus (5,56
log10CFU/g), S warneri (5,36 log10CFU/g), S. lentus (3,30 log10CFU/g) i S. auricularis (3,30 log10CFU/g). Svi izolati stafilokoka, osim
izolata S. auricularis SK4 pokazali su znatno antimikrobno djelovanje prema patogenim test mikroorganizmima, kroz proizvodnju
visokih koncentracija mliječne kiseline, te pokazali jedno od važnih svojstava potencijalnih starter kultura. Nadalje, izolat S. xylosus
SK1 je pokazao i adhezijska svojstva na epitelne stanice crijeva miševa i time zadovoljio jedan od selekcijskih kriterija za izbor probio-
tičkog soja. Najjači inhibitorni učinak na rast patogena pokazali su izolati S. xylosus SK1 i S. warneri SK2, dok S. auricularis SK4 prati
krivulju rasta odabranih test mikroorganizama.

Ključne riječi
antimikrobno djelovanje; stafilokoki; starter kulture za meso; adhezija

Hrčak ID: 62077

URI
https://hrcak.srce.hr/62077

[engleski]

Posjeta: 845 *