hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Sadržaj kolesterola u domaćim i industrijskim kobasicama

Jelka Pleadin ; Hrvatski veterinarski institut, Laboratorij za analitičku kemiju, Savska 143, Zagreb, Hrvatska
Nina Perši ; Hrvatski veterinarski institut, Laboratorij za analitičku kemiju, Savska 143, Zagreb, Hrvatska
Ana Vulić ; Hrvatski veterinarski institut, Laboratorij za analitičku kemiju, Savska 143, Zagreb, Hrvatska
Nada Vahčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, Zagreb, Hrvatska
Matea Volarić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, Zagreb, Hrvatska
Ines Vraneš ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (169 KB) str. 156-161 preuzimanja: 693* citiraj
APA 6th Edition
Pleadin, J., Perši, N., Vulić, A., Vahčić, N., Volarić, M. i Vraneš, I. (2010). Sadržaj kolesterola u domaćim i industrijskim kobasicama. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XII (3), 156-161. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/62078
MLA 8th Edition
Pleadin, Jelka, et al. "Sadržaj kolesterola u domaćim i industrijskim kobasicama." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XII, br. 3, 2010, str. 156-161. https://hrcak.srce.hr/62078. Citirano 22.10.2019.
Chicago 17th Edition
Pleadin, Jelka, Nina Perši, Ana Vulić, Nada Vahčić, Matea Volarić i Ines Vraneš. "Sadržaj kolesterola u domaćim i industrijskim kobasicama." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XII, br. 3 (2010): 156-161. https://hrcak.srce.hr/62078
Harvard
Pleadin, J., et al. (2010). 'Sadržaj kolesterola u domaćim i industrijskim kobasicama', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XII(3), str. 156-161. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/62078 (Datum pristupa: 22.10.2019.)
Vancouver
Pleadin J, Perši N, Vulić A, Vahčić N, Volarić M, Vraneš I. Sadržaj kolesterola u domaćim i industrijskim kobasicama. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2010 [pristupljeno 22.10.2019.];XII(3):156-161. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/62078
IEEE
J. Pleadin, N. Perši, A. Vulić, N. Vahčić, M. Volarić i I. Vraneš, "Sadržaj kolesterola u domaćim i industrijskim kobasicama", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XII, br. 3, str. 156-161, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/62078. [Citirano: 22.10.2019.]

Sažetak
Svrha ovog istraživanja je određivanje sadržaja kolesterola u različitim vrstama kobasica kao najzastupljenije grupe proizvoda od
mesa na hrvatskom tržištu. Određen je osnovni kemijski sastav i udio kolesterola u uzorcima fermentiranih i toplinski obrađenih
kobasica (n=80) uzorkovanih od malih privatnih proizvođača iz seoskih kućanstava (domaće kobasice) te uzorcima kobasica uzorko-
vanih iz više hrvatskih mesnih industrija (industrijske kobasice).
Prosječan sadržaj kolesterola određen u domaćim kobasicama kretao se od 31,50 do 75,07 mg/100 g. Industrijske fermentirane koba-
sice imale su prosječan sadržaj kolesterola od 58,48 do 105,24 mg/100 g, a toplinski obrađene industrijske kobasice od 20,25 do 64,67
mg/100 g. Najviši udio kolesterola utvrđen je u srijemskoj kobasici (112,0 mg/100 g), a najniži u purećoj šunki (12,41 mg/100 g). Kod
domaćih kobasica (koje su po sastavu i tehnološkom procesu proizvodnje fermentirane kobasice) utvrđen je značajno (p<0,05) niži
sadržaj kolesterola u odnosu na industrijski proizvedene fermentirane kobasice.
Rezultati ovog rada pokazuju da kobasice prosječno sadrže do 100 mg kolesterola na 100 g proizvoda te da je, iako ne proporcional-
no, udio kolesterola niži u proizvodima s nižim udjelom sirove masti. Industrijski proizvedene fermentirane kobasice, osim kulena,
imale su prosječno dvostruko viši sadržaj kolesterola u odnosu na domaće kobasice.

Ključne riječi
kolesterol; kemijski sastav; domaće kobasice; industrijske kobasice

Hrčak ID: 62078

URI
https://hrcak.srce.hr/62078

[engleski]

Posjeta: 1.024 *