hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Norovirusi u školjkašima kao akutni problem današnjice

Ines Škoko
Eddy Listeš
Irena Listeš
Lidija Kozačinski

Puni tekst: hrvatski, pdf (250 KB) str. 173-179 preuzimanja: 711* citiraj
APA 6th Edition
Škoko, I., Listeš, E., Listeš, I. i Kozačinski, L. (2010). Norovirusi u školjkašima kao akutni problem današnjice. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XII (3), 173-179. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/62081
MLA 8th Edition
Škoko, Ines, et al. "Norovirusi u školjkašima kao akutni problem današnjice." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XII, br. 3, 2010, str. 173-179. https://hrcak.srce.hr/62081. Citirano 22.10.2019.
Chicago 17th Edition
Škoko, Ines, Eddy Listeš, Irena Listeš i Lidija Kozačinski. "Norovirusi u školjkašima kao akutni problem današnjice." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XII, br. 3 (2010): 173-179. https://hrcak.srce.hr/62081
Harvard
Škoko, I., et al. (2010). 'Norovirusi u školjkašima kao akutni problem današnjice', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XII(3), str. 173-179. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/62081 (Datum pristupa: 22.10.2019.)
Vancouver
Škoko I, Listeš E, Listeš I, Kozačinski L. Norovirusi u školjkašima kao akutni problem današnjice. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2010 [pristupljeno 22.10.2019.];XII(3):173-179. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/62081
IEEE
I. Škoko, E. Listeš, I. Listeš i L. Kozačinski, "Norovirusi u školjkašima kao akutni problem današnjice", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XII, br. 3, str. 173-179, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/62081. [Citirano: 22.10.2019.]

Sažetak
Uzgoj morskih organizama duž jadranske obale ima dugu tradiciju koja datira još iz 19. stoljeća. Hranidbena vrijednost školjaka
se temelji na odnosu bjelančevina i masti, uz velike količine glikogena. Osim velike koristi koju organizmi što žive u vodenoj sredini
pružaju čovjeku, oni su i realna opasnost za zdravlje. Školjkaši ltriraju velike količine vode da bi se prehranili, te na takav način
kumuliraju različite patogene porijeklom iz ljudskog fecesa. Usvajanjem europske regulative (European regulation 91/492/EC) koja
propisuje prihvatljive količine bakterijskih patogena, znatno se smanjio utjecaj bakterija na izbijanje gastroenteritisa, ali ne i bolesti
izazvane viralnim uzročnicima. Norovirus (NoV, prije „Norwalk-like virus“) predstavlja najvažnijeg uzročnika nebakterijskog gastro-
enteritisa u svijetu. U industrijaliziranom svijetu NoV je moguće odgovoran za preko 80% svih izbijanja gastroenteritisa. NoV spada u
porodicu Caliciviridae, a podijeljen je u pet genogrupa (GI-GV), za genogrupe GI, GII i GIV je poznato da izazivaju bolest u ljudi. Nakon
infekcije ljudi kontaminiranim školjkašima, epidemija se širi fekalno-oralnim putem, iako do prijenosa bolesti može doći i direktnim
kontaktom s osobe na osobu, ili viralnim česticama u aerosolu. Iako je bolest uglavnom blaga i samolimitirajuća, može biti i ozbiljna
kod pacijenata koji već imaju nekakve zdravstvene smetnje. Četiri su osnovna problema kod detekcije NoV iz školjaka; niski nivo vi-
rusne kontaminacije, velika varijabilnost virusa, prisustvo interferirajućih supstanci koje inhibiraju molekularnu detekciju i genetska
varijabilnost NoV. Dva su koraka uključena kod detekcije enterovirusa iz kontaminiranih školjki, a to je izdvajanje i koncentracija vi-
rusa iz hepatopankreasa školjkaša i detekcija virusa uz pomoć reverzne transkripcije (RT) PCR metode. Zbog same strategije procjene
rizika potrebno je provesti pretraživanje školjkaša na prisustvo NoV. U Evropi (CEN), je osnovao radnu grupu stručnjaka, za razvoj i
validaciju referentne horizontalne metode za detekciju NoV u hrani, uključujući školjkaše.

Ključne riječi
školjkaši; norovirus; gastroenteritis

Hrčak ID: 62081

URI
https://hrcak.srce.hr/62081

[engleski]

Posjeta: 1.010 *