hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Karakterizacija bakteriocinogenih sojeva bakterija mliječne kiseline iz tradicionalnog slovenskog sira ‘Tolminc’

Aljoša Trmčić
Tanja Obermajer
Petra Mohar Lorbeg
Andreja Čanžek Majhenič
Bojana Bogovič Matijašić
Irena Rogelj ; Department of Animal Science, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenia

Puni tekst: engleski, pdf (468 KB) str. 228-236 preuzimanja: 741* citiraj
APA 6th Edition
Trmčić, A., Obermajer, T., Mohar Lorbeg, P., Čanžek Majhenič, A., Bogovič Matijašić, B. i Rogelj, I. (2010). Characterization of bacteriocinogenic strains of lactic acid bacteria from traditional Slovenian cheese ‘Tolminc’. Mljekarstvo, 60 (4), 228-236. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/62543
MLA 8th Edition
Trmčić, Aljoša, et al. "Characterization of bacteriocinogenic strains of lactic acid bacteria from traditional Slovenian cheese ‘Tolminc’." Mljekarstvo, vol. 60, br. 4, 2010, str. 228-236. https://hrcak.srce.hr/62543. Citirano 10.04.2020.
Chicago 17th Edition
Trmčić, Aljoša, Tanja Obermajer, Petra Mohar Lorbeg, Andreja Čanžek Majhenič, Bojana Bogovič Matijašić i Irena Rogelj. "Characterization of bacteriocinogenic strains of lactic acid bacteria from traditional Slovenian cheese ‘Tolminc’." Mljekarstvo 60, br. 4 (2010): 228-236. https://hrcak.srce.hr/62543
Harvard
Trmčić, A., et al. (2010). 'Characterization of bacteriocinogenic strains of lactic acid bacteria from traditional Slovenian cheese ‘Tolminc’', Mljekarstvo, 60(4), str. 228-236. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/62543 (Datum pristupa: 10.04.2020.)
Vancouver
Trmčić A, Obermajer T, Mohar Lorbeg P, Čanžek Majhenič A, Bogovič Matijašić B, Rogelj I. Characterization of bacteriocinogenic strains of lactic acid bacteria from traditional Slovenian cheese ‘Tolminc’. Mljekarstvo [Internet]. 2010 [pristupljeno 10.04.2020.];60(4):228-236. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/62543
IEEE
A. Trmčić, T. Obermajer, P. Mohar Lorbeg, A. Čanžek Majhenič, B. Bogovič Matijašić i I. Rogelj, "Characterization of bacteriocinogenic strains of lactic acid bacteria from traditional Slovenian cheese ‘Tolminc’", Mljekarstvo, vol.60, br. 4, str. 228-236, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/62543. [Citirano: 10.04.2020.]

Sažetak
Cilj ovog rada bio je provjeriti prisutnost sojeva bakterija mliječne kiseline koji proizvode različite bakteriocine u tradicionalnom slovenskom siru ‘Tolminc’. Prisutnost genskih determinanti za pojedine bakteriocine u ovoj vrsti sira i izoliranoj populaciji mikrobiote sira ‘Tolminc’ već je bila prikazana, a također i njihova antimikrobna aktivnost. Zbog poteškoća pri povezivanju detektiranih genskih determinanti za bakteriocine i antimikrobne aktivnosti, odlučeno je u ovom radu analizirati ista svojstva i kod pojedinačnih bakteriocinogenih sojeva. Slično prethodnim istraživanjima, enterokoki i njihovi bakteriocini najbolje su bili zastupljeni. Nijedan od izoliranih sojeva nije inhibirao bakteriju Staphylococcus aureus, dok su ostale indikatorske mikroorganizme inhibirali različito. Većina sojeva nosila je genske determinante za bakteriocin citolizin. Na temelju genskih determinanti za bakteriocine, antimikrobne aktivnosti, fenotipizacije s PhP (PhenePlateTM) sistemom i identifikacije roda i vrste sojeva, mogu se naći neke sličnosti između Enterococcus sojeva.

Ključne riječi
tradicionalni sirevi; bakteriocinski geni; bakteriocini; enterocini; enterokoki; antimikrobna aktivnost

Hrčak ID: 62543

URI
https://hrcak.srce.hr/62543

[engleski]

Posjeta: 1.160 *