hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Analiza varijabli koje utječu na mikrobiološkukvalitetu u proizvodnji svježeg sira

Brankica Sobota Šalamon ; NaturaLab d.o.o. Ispitni laboratorij za kontrolu kakvoće, Kolodvorska 21 B, Đurđevac, Hrvatska
Rajka Božanić
Jasminka Dobša

Puni tekst: hrvatski, pdf (560 KB) str. 252-259 preuzimanja: 1.070* citiraj
APA 6th Edition
Sobota Šalamon, B., Božanić, R. i Dobša, J. (2010). Analiza varijabli koje utječu na mikrobiološkukvalitetu u proizvodnji svježeg sira. Mljekarstvo, 60 (4), 252-259. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/62551
MLA 8th Edition
Sobota Šalamon, Brankica, et al. "Analiza varijabli koje utječu na mikrobiološkukvalitetu u proizvodnji svježeg sira." Mljekarstvo, vol. 60, br. 4, 2010, str. 252-259. https://hrcak.srce.hr/62551. Citirano 31.03.2020.
Chicago 17th Edition
Sobota Šalamon, Brankica, Rajka Božanić i Jasminka Dobša. "Analiza varijabli koje utječu na mikrobiološkukvalitetu u proizvodnji svježeg sira." Mljekarstvo 60, br. 4 (2010): 252-259. https://hrcak.srce.hr/62551
Harvard
Sobota Šalamon, B., Božanić, R., i Dobša, J. (2010). 'Analiza varijabli koje utječu na mikrobiološkukvalitetu u proizvodnji svježeg sira', Mljekarstvo, 60(4), str. 252-259. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/62551 (Datum pristupa: 31.03.2020.)
Vancouver
Sobota Šalamon B, Božanić R, Dobša J. Analiza varijabli koje utječu na mikrobiološkukvalitetu u proizvodnji svježeg sira. Mljekarstvo [Internet]. 2010 [pristupljeno 31.03.2020.];60(4):252-259. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/62551
IEEE
B. Sobota Šalamon, R. Božanić i J. Dobša, "Analiza varijabli koje utječu na mikrobiološkukvalitetu u proizvodnji svježeg sira", Mljekarstvo, vol.60, br. 4, str. 252-259, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/62551. [Citirano: 31.03.2020.]

Sažetak
U radu su ispitivane varijable koje utječu na mikrobiološku kvalitetu u proizvodnji svježeg sira s obzirom na kvasce i plijesni. Kvasci i plijesni ne preživljavaju pasterizaciju, a izolirani iz gotovog proizvoda posljedica su naknadne kontaminacije tijekom fermentacije mlijeka i izdvajanja sirutke. Stoga su u ovom radu mjerene sljedeće varijable: ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija u ispirnoj vodi, ukupni broj kvasaca i plijesni u ispirnoj vodi, ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija u pasteriziranom mlijeku za sirenje, ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija u zraku i ukupni broj kvasaca i plijesni u zraku. Navedene varijable analizirane su pomoću statističkih metoda deskriptivne statistike i metode glavnih komponenata (PCA), te metode umjetne inteligencije, stabla odlučivanja. Rezultati metode glavnih komponenata, s obzirom na broj kvasaca i plijesni u gramu svježeg sira, pokazali su da najveći utjecaj na kvalitetu sira ima mikrobiološka čistoća zraka. Pomoću metode stabla odlučivanja dobiveni su interni standardi za ukupan broj aerobnih mezofilnih bakterija te kvasaca i plijesni u zraku koji utječu na mikrobiološku kvalitetu svježeg sira.

Ključne riječi
mikrobiološka kvaliteta; metoda glavnih komponenata; stablo odlučivanja; svježi sir; proizvodnja

Hrčak ID: 62551

URI
https://hrcak.srce.hr/62551

[engleski]

Posjeta: 1.761 *