hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Stabilnost folata prilikom prerade i pripreme namirnica

Ivana Rumbak   ORCID icon orcid.org/0000-0002-6419-0427 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Duška Ćurić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Irena Colić Barić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (173 KB) str. 87-95 preuzimanja: 845* citiraj
APA 6th Edition
Rumbak, I., Ćurić, D. i Colić Barić, I. (2010). Stabilnost folata prilikom prerade i pripreme namirnica. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 5 (3-4), 87-95. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/63983
MLA 8th Edition
Rumbak, Ivana, et al. "Stabilnost folata prilikom prerade i pripreme namirnica." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 5, br. 3-4, 2010, str. 87-95. https://hrcak.srce.hr/63983. Citirano 08.12.2021.
Chicago 17th Edition
Rumbak, Ivana, Duška Ćurić i Irena Colić Barić. "Stabilnost folata prilikom prerade i pripreme namirnica." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 5, br. 3-4 (2010): 87-95. https://hrcak.srce.hr/63983
Harvard
Rumbak, I., Ćurić, D., i Colić Barić, I. (2010). 'Stabilnost folata prilikom prerade i pripreme namirnica', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 5(3-4), str. 87-95. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/63983 (Datum pristupa: 08.12.2021.)
Vancouver
Rumbak I, Ćurić D, Colić Barić I. Stabilnost folata prilikom prerade i pripreme namirnica. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2010 [pristupljeno 08.12.2021.];5(3-4):87-95. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/63983
IEEE
I. Rumbak, D. Ćurić i I. Colić Barić, "Stabilnost folata prilikom prerade i pripreme namirnica", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.5, br. 3-4, str. 87-95, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/63983. [Citirano: 08.12.2021.]

Sažetak
Biološki aktivni oblici folata su reducirani metaboliti folne kiseline - tetrahidrofolati. Tetrahidrofolati sudjeluju u reakcijama sinteze purina
i pirimidina, temeljnih gradivnih sastavnica deoksiribonukleinske kiseline, dok je 5-metiltetrahidrofolat donor metilne skupine u reakciji
prevođenja homocisteina u metionin. Dominantni oblici folata u životinjskom tkivu su poliglutamatni oblici tetrahidrofolata, 5-metiltetrahidrofolat i 10-formiltetrahidrofolat. Tetrahidrofolat je glavni oblik folata koji se nalazi u nekoliko vrsta ribe, a biljna tkiva sadržavaju uglavnom poliglutamil 5-metiltetrahidrofolat. Folna kiselina se može naći u jetricama, dok je u drugim namirnicama nema u značajnijoj količini, osim ako je prilikom čuvanja namirnica u aerobnim uvjetima, uslijed procesa oksidacije došlo do nastajanja folne kiseline. Procesi prerade i skladištenja namirnica u pravilu dovode do smanjenja folata u namirnicama. Stupanj razgradnje folata ovisi o vrsti hrane, dostupnosti kisika, kemijskom okruženju i primijenjenoj metodi termičke obrade, te obliku folata koji je prisutan u hrani.

Ključne riječi
folat; prerada; metode termičke obrade

Hrčak ID: 63983

URI
https://hrcak.srce.hr/63983

[engleski]

Posjeta: 1.393 *