hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Planiranje pokusa u industriji

Marko Ukrainczyk

Puni tekst: hrvatski, pdf (384 KB) str. 96-105 preuzimanja: 1.484* citiraj
APA 6th Edition
Ukrainczyk, M. (2010). Planiranje pokusa u industriji. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 5 (3-4), 96-105. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/63984
MLA 8th Edition
Ukrainczyk, Marko. "Planiranje pokusa u industriji." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 5, br. 3-4, 2010, str. 96-105. https://hrcak.srce.hr/63984. Citirano 07.12.2021.
Chicago 17th Edition
Ukrainczyk, Marko. "Planiranje pokusa u industriji." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 5, br. 3-4 (2010): 96-105. https://hrcak.srce.hr/63984
Harvard
Ukrainczyk, M. (2010). 'Planiranje pokusa u industriji', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 5(3-4), str. 96-105. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/63984 (Datum pristupa: 07.12.2021.)
Vancouver
Ukrainczyk M. Planiranje pokusa u industriji. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2010 [pristupljeno 07.12.2021.];5(3-4):96-105. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/63984
IEEE
M. Ukrainczyk, "Planiranje pokusa u industriji", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.5, br. 3-4, str. 96-105, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/63984. [Citirano: 07.12.2021.]

Sažetak
Ovim pregledom izdvojeni su interesantni planovi pokusa za primjenu u industriji kako bi se istaknula njihova učinkovitost kod reduciranja broja potrebnih pokusa i povećanja kvalitete informacija. Opisani su potpuni i djelomični faktorijalni planovi pokusa, zatim metoda odzivne plohe i pripadajući planovi za opis nelinearnih odziva, kao i upotreba računalom generiranih planova pokusa. Opisana je Taguchijeva metoda planiranja pokusa pogodna za primjenu u proizvodnji i kontroli kvalitete. Diskutirana je upotreba analize varijance u prehrambenom inženjerstvu, kao osnovna statistička metoda za analizu osjetljivosti čimbenika, kao i upotreba višestruke linearne regresije za analizu osjetljivosti, modeliranje i optimiranje procesa.

Ključne riječi
planiranje pokusa; dijelomični faktorijalni plan; Box-Wilsonov plan; Box-Behnkenov plan; Taguchijeva metoda; analiza varijance; višestruka linearna regresija

Hrčak ID: 63984

URI
https://hrcak.srce.hr/63984

[engleski]

Posjeta: 2.351 *