hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Effects of Dietary Lipids on Lipoprotein Profile

Irena Landeka ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Renata Teparić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Tomislav Perica ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Domagoj Đikić ; Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, Hrvatska
Dunja Rogić ; Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (258 KB) str. 114-126 preuzimanja: 629* citiraj
APA 6th Edition
Landeka, I., Teparić, R., Perica, T., Đikić, D. i Rogić, D. (2010). Effects of Dietary Lipids on Lipoprotein Profile. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 5 (3-4), 114-126. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/63988
MLA 8th Edition
Landeka, Irena, et al. "Effects of Dietary Lipids on Lipoprotein Profile." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 5, br. 3-4, 2010, str. 114-126. https://hrcak.srce.hr/63988. Citirano 07.12.2021.
Chicago 17th Edition
Landeka, Irena, Renata Teparić, Tomislav Perica, Domagoj Đikić i Dunja Rogić. "Effects of Dietary Lipids on Lipoprotein Profile." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 5, br. 3-4 (2010): 114-126. https://hrcak.srce.hr/63988
Harvard
Landeka, I., et al. (2010). 'Effects of Dietary Lipids on Lipoprotein Profile', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 5(3-4), str. 114-126. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/63988 (Datum pristupa: 07.12.2021.)
Vancouver
Landeka I, Teparić R, Perica T, Đikić D, Rogić D. Effects of Dietary Lipids on Lipoprotein Profile. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2010 [pristupljeno 07.12.2021.];5(3-4):114-126. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/63988
IEEE
I. Landeka, R. Teparić, T. Perica, D. Đikić i D. Rogić, "Effects of Dietary Lipids on Lipoprotein Profile", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.5, br. 3-4, str. 114-126, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/63988. [Citirano: 07.12.2021.]

Sažetak
Kolesterol, masne kiseline i ulja pripadaju u obitelj lipida. Lipidi su važan izvor energije i osim toga važne biološki aktivne molekule koje
imaju mnoge funkcije u organizmu. Masti i kolesterol se ne mogu otapati u krvi pa se transportiraju kao trigliceridi ili u lipoproteinskim kompleksima. U ovom radu prikazan je pregled masnih kiselina koje su najzastupljenije u hrani, metabolizma lipoproteina te negativnih utjecaja
pretjerane konzumacije kolesterola i masti na tjelesnu težinu i zdravlje.

Ključne riječi
masne kiseline; lipoproteini; kolesterol; metabolizam lipoproteina

Hrčak ID: 63988

URI
https://hrcak.srce.hr/63988

[engleski]

Posjeta: 1.152 *