Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Effects of Dietary Lipids on Lipoprotein Profile

Irena Landeka ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Renata Teparić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Tomislav Perica ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Domagoj Đikić ; Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, Hrvatska
Dunja Rogić ; Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 258 Kb

str. 114-126

preuzimanja: 760

citiraj


Sažetak

Kolesterol, masne kiseline i ulja pripadaju u obitelj lipida. Lipidi su važan izvor energije i osim toga važne biološki aktivne molekule koje
imaju mnoge funkcije u organizmu. Masti i kolesterol se ne mogu otapati u krvi pa se transportiraju kao trigliceridi ili u lipoproteinskim kompleksima. U ovom radu prikazan je pregled masnih kiselina koje su najzastupljenije u hrani, metabolizma lipoproteina te negativnih utjecaja
pretjerane konzumacije kolesterola i masti na tjelesnu težinu i zdravlje.

Ključne riječi

masne kiseline; lipoproteini; kolesterol; metabolizam lipoproteina

Hrčak ID:

63988

URI

https://hrcak.srce.hr/63988

Datum izdavanja:

31.12.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.795 *