hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ OBRADE NA TLO, PRINOSE, SADRŽAJ UKUPNIH MASTI I BJELANČEVINA U ZRNU KUKURUZA

A. Špoljar ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Ivka Kvaternjak ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
I. Kisić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
D. Marenčić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Vesna Orehovački ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (967 KB) str. 91-110 preuzimanja: 503* citiraj
APA 6th Edition
Špoljar, A., Kvaternjak, I., Kisić, I., Marenčić, D. i Orehovački, V. (2010). UTJECAJ OBRADE NA TLO, PRINOSE, SADRŽAJ UKUPNIH MASTI I BJELANČEVINA U ZRNU KUKURUZA. Agronomski glasnik, 72 (2-3), 91-110. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/64223
MLA 8th Edition
Špoljar, A., et al. "UTJECAJ OBRADE NA TLO, PRINOSE, SADRŽAJ UKUPNIH MASTI I BJELANČEVINA U ZRNU KUKURUZA." Agronomski glasnik, vol. 72, br. 2-3, 2010, str. 91-110. https://hrcak.srce.hr/64223. Citirano 26.01.2020.
Chicago 17th Edition
Špoljar, A., Ivka Kvaternjak, I. Kisić, D. Marenčić i Vesna Orehovački. "UTJECAJ OBRADE NA TLO, PRINOSE, SADRŽAJ UKUPNIH MASTI I BJELANČEVINA U ZRNU KUKURUZA." Agronomski glasnik 72, br. 2-3 (2010): 91-110. https://hrcak.srce.hr/64223
Harvard
Špoljar, A., et al. (2010). 'UTJECAJ OBRADE NA TLO, PRINOSE, SADRŽAJ UKUPNIH MASTI I BJELANČEVINA U ZRNU KUKURUZA', Agronomski glasnik, 72(2-3), str. 91-110. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/64223 (Datum pristupa: 26.01.2020.)
Vancouver
Špoljar A, Kvaternjak I, Kisić I, Marenčić D, Orehovački V. UTJECAJ OBRADE NA TLO, PRINOSE, SADRŽAJ UKUPNIH MASTI I BJELANČEVINA U ZRNU KUKURUZA. Agronomski glasnik [Internet]. 2010 [pristupljeno 26.01.2020.];72(2-3):91-110. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/64223
IEEE
A. Špoljar, I. Kvaternjak, I. Kisić, D. Marenčić i V. Orehovački, "UTJECAJ OBRADE NA TLO, PRINOSE, SADRŽAJ UKUPNIH MASTI I BJELANČEVINA U ZRNU KUKURUZA", Agronomski glasnik, vol.72, br. 2-3, str. 91-110, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/64223. [Citirano: 26.01.2020.]

Sažetak
Na pokušalištu Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima tijekom 2008. godine istraživan je utjecaj različitih načina obrade na značajke tla i prinose zrna kukukuruza (Zea mays L.). Uz navedeno, istraživan je utjecaj obrade i značajki tla na ukupni sadržaj masti i bjelančevina u zrnu kukuruza. Uglavnom je utvrđen povoljniji utjecaj reducirane obrade na fizikalne značajke tla u odnosu na intenzivnije načine obrade s više zahvata. Kod svih istraživanih načina obrade tla ustanovljeni su pozitivni korelacijski odnosi između sadržaja ukupnih masti, bjelančevina i kapaciteta tla za vodu. Najveći korelacijski
koeficijent utvrđen je za bjelančevine kod varijante B (r = 0,51; p < 0,05), a za ukupni sadržaj masti kod varijante E (r = 0,56; p < 0,05). Veće vrijednosti kapaciteta tla za zrak također su utjecale na veći sadržaj ukupnih masti (signifikantno kod varijante D s vrijednošću r = 0,65; p < 0,01) i bjelančevina (signifikantno kod varijante D s vrijednošću r = 0,63; p < 0,01). Utvrđen je također nepovoljan utjecaj zbijenosti tla na sadržaj ukupnih masti (signifikantno
kod varijante D s vrijednošću r = - 0,77; p < 0,001) i bjelančevina (signifikantno kod varijante D s vrijednošću r = - 0,51; p < 0,05) kod svih istraživanih načina obrade tla. Signifikantno manje vrijednosti sadržaja humusa u tlu bile su kod varijante E (intenzivnija obrada) u odnosu na ostale istraživane načine obrade tla, osim u odnosu na varijantu B (p < 0,05), a glede ukupnog sadržaja dušika u tlu statistički opravdanih razlika nije bilo. Također su utvrđeni pozitivni
korelacijski odnosi između sadržaja bjelančevina i količine humusa u tlu (signifikantno kod varijante B; r = 0,73; p < 0,05) i uglavnom pozitivni između ukupnog sadržaja masti i količine humusa (p > 0,05). Slični korelacijski odnosi dobiveni su između sadržaja ukupnih masti u zrnu i ukupnog sadržaja dušika (p> 0,05). Većinom su utvrđeni negativni korelacijski odnosi između ostvarenih
prinosa i sadržaja bjelančevina u zrnu, a također je dobiven najveći negativni korelacijski koeficijent između ukupnog sadržaja masti u zrnu i prinosa (p >0,05). Signifikantno niži prinosi zrna kukuruza bili su na varijanti A (reducirana obrada) u odnosu na ostale istraživane načine obrade tla (p < 0,05).

Ključne riječi
obrada tla; značajke tla; ukupne masti; bjelančevine; prinos zrna; kukuruz

Hrčak ID: 64223

URI
https://hrcak.srce.hr/64223

[engleski]

Posjeta: 919 *