Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ODLIKE ISTARSKOG GOVEDA U PROIZVODNJI GOVEĐEG MESA

Ante Ivanković orcid id orcid.org/0000-0002-2523-8694 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Pavo Caput ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
G. Prekalj ; Agencija za ruralni razvoj Istre, Pazinske gimnazije 1, Pazin, Hrvatska
Nikolina Kelava ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
M. Konjačić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
G. Šubara ; Agencija za ruralni razvoj Istre, Pazinske gimnazije 1, Pazin, Hrvatska
E. Šuran ; Agencija za ruralni razvoj Istre, Pazinske gimnazije 1, Pazin, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 253 Kb

str. 91-99

preuzimanja: 573

citiraj


Sažetak

Istarsko govedo jedna je od autohtonih ugroženih pasmina koja se nastoji reafirmirati kroz program proizvodnje kvalitetne i prepoznatljive govedine. Cilj istraživanja je utvrditi karakteristike muške junadi istarskog goveda u procesu tova kao i kvalitativne osobitosti trupova odnosno mesa. Utvrđeni prosječni dnevni prirast tijekom razdoblja tova je umjeren (1,032 kg/dan). Postignuta tjelesna masa u dobi dvanaest (387,7 kg), petnaest (470,5 kg) i osamnaest mjeseci (579,3 kg) ukazuje na povoljan kapacitet rasta istarskog goveda. U dobi od 25 mjeseci, završna klaonička masa je iznosila 768,0 kg. Prosječna masa toplih polovica iznosila je 426 kg a randman 55,46 %. Udio kostiju u obrađenom trupu iznosio je 26,41 %. Pokazatelji boje i pH ukazuju na neznatno tamniju boju mesa. Kemijska analiza mesa ukazuje na povoljan omjer zasićenih i nezasićenih masnih kiselina. Provedeno istraživanje ukazuje na povoljan kapacitet rasta i dobru kvalitetu mesa istarskog goveda. Aktualna populacija istarskog goveda u okviru provedbe programa gospodarske reafirmacije može postići dostatnu razinu konkurentnosti bez značajnijeg protežiranja tovnih odlika što olakšava provedbu primarnog konzervacijskog cilja, očuvanja genetske varijabilnosti.

Ključne riječi

istarsko govedo; goveđe meso; kvaliteta trupa; kvaliteta mesa

Hrčak ID:

64556

URI

https://hrcak.srce.hr/64556

Datum izdavanja:

21.2.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.482 *