Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ TEMPERATURE I pH VRIJEDNOSTI NA KLIJAVOST SJEMENA I SVOJSTVA KLIJANACA KULTIVARA CRVENE DJETELINE

Gordana Bukvić ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Sonja Grljušić ; Poljoprivredni institut Osijek
Aleksandar Stanisavljević ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Ivana Varga ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Antonela Mrkulj ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Anita Jozić ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku


Puni tekst: hrvatski pdf 359 Kb

str. 43-55

preuzimanja: 2.101

citiraj


Sažetak

Istraživanje utjecaja temperature (10 i 20ºC) i pH vrijednosti vodene
otopine (pH 4, 5, 6 i 7) na klijavost sjemena i svojstva klijanaca (dužina
radikule, hipokotila i klijanaca) provedeno je u klima komori sa sjemenom
dva kultivara crvene djeteline (danski Rajah i poljski Viola). Naklijavanje
sjemena izvršeno je metodom rolanog filter papira tijekom 10 dana. Dobiven
je značajan utjecaj (p=0,01) temperature i pH vrijednosti za sva ispitivana
svojstva. Razlike između kulitvara bile su također značajne (p=0,01) za sva
svojstva osim za dužinu radikule. Veće prosječne vrijednosti ispitivanih
svojstava dobivene su na višoj temperaturi. S obzirom na pH vrijednost, u
prosjeku najveća klijavost utvrđena je na pH 4 i 6, a najmanja na pH 5.
Prosječna dužina radikule je bila najveća na pH 4, a najmanja na pH 7.
Vrijednosti prosječne dužine hipokotila i ukupne dužine klijanaca su bile
najveće na pH 4, a najmanje na pH 5. Kultivar Rajah je imao veću prosječnu
klijavost, dužinu hipokotila, kao i ukupnu dužinu klijanaca.

Ključne riječi

crvena djetelina; sjeme; temperatura; pH

Hrčak ID:

65073

URI

https://hrcak.srce.hr/65073

Datum izdavanja:

8.7.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.010 *