Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Bohinjska skuta

Dimitrije Sabadoš ; Hrvatska mljekarska udruga, Ilica 31/III, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 1.744 Kb

str. 98-107

preuzimanja: 588

citiraj


Sažetak

U najljepšem dijelu slovenskih Julijskih Alpa, u prostoru između najvišeg jugoslavenskog vrha Triglava (2864 m) i Bohinjskog Jezera (523 m) kao i u širem području oko Bohinjskog Jezera, glavnu poljoprivrednu granu predstavlja - mljekarstvo. Visoki planinski pašnjaci i niže položene planinske livade, koje zapremaju najveći dio poljoprivrednih površina u području Bohinja, služe za ishranu visokomliječnog bohinjskog pincgavca, čije se mlijeko prerađuje u sir ementalskog tipa.

Ključne riječi

bohinjska skuta; ementalac; ementaler

Hrčak ID:

65095

URI

https://hrcak.srce.hr/65095

Datum izdavanja:

4.5.1958.

Posjeta: 1.029 *