hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2082

Antioksidativni učinci N-acetilcisteina, lipoične kiseline, taurina i kurkumina u mišićnom tkivu šarana (Cyprinus carpio L.) tretiranih kadmijem

Yusuf Sevgiler ; Adiyaman University, Faculty of Science and Letters, Department of Biology, Adiyaman, Turkey
Sahire Karaytug ; University of Mersin, Faculty of Aquaculture, Yenişehir Campus, Mersin, Turkey
Fahri Karayakar ; University of Mersin, Faculty of Aquaculture, Yenişehir Campus, Mersin2, Turkey

Puni tekst: engleski, pdf (139 KB) str. 1-8 preuzimanja: 706* citiraj
APA 6th Edition
Sevgiler, Y., Karaytug, S. i Karayakar, F. (2011). Antioxidative Effects of N-acetylcysteine, Lipoic Acid, Taurine, and Curcumin in the Muscle of Cyprinus carpio L. Exposed to Cadmium. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 62 (1), 1-8. https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2082
MLA 8th Edition
Sevgiler, Yusuf, et al. "Antioxidative Effects of N-acetylcysteine, Lipoic Acid, Taurine, and Curcumin in the Muscle of Cyprinus carpio L. Exposed to Cadmium." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 62, br. 1, 2011, str. 1-8. https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2082. Citirano 07.03.2021.
Chicago 17th Edition
Sevgiler, Yusuf, Sahire Karaytug i Fahri Karayakar. "Antioxidative Effects of N-acetylcysteine, Lipoic Acid, Taurine, and Curcumin in the Muscle of Cyprinus carpio L. Exposed to Cadmium." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 62, br. 1 (2011): 1-8. https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2082
Harvard
Sevgiler, Y., Karaytug, S., i Karayakar, F. (2011). 'Antioxidative Effects of N-acetylcysteine, Lipoic Acid, Taurine, and Curcumin in the Muscle of Cyprinus carpio L. Exposed to Cadmium', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 62(1), str. 1-8. https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2082
Vancouver
Sevgiler Y, Karaytug S, Karayakar F. Antioxidative Effects of N-acetylcysteine, Lipoic Acid, Taurine, and Curcumin in the Muscle of Cyprinus carpio L. Exposed to Cadmium. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 2011 [pristupljeno 07.03.2021.];62(1):1-8. https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2082
IEEE
Y. Sevgiler, S. Karaytug i F. Karayakar, "Antioxidative Effects of N-acetylcysteine, Lipoic Acid, Taurine, and Curcumin in the Muscle of Cyprinus carpio L. Exposed to Cadmium", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.62, br. 1, str. 1-8, 2011. [Online]. https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2082

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi mogu li N-acetilcistein (NAC), α-lipoična kiselina (LA), taurin (TAU) i kurkumin (CUR) svojim antioksidativnim djelovanjem smanjiti razinu oksidativnog stresa u mišićnom tkivu šarana (Cyprinus carpio L.) akutno otrovanih kadmijem. Uzorci mišićnog tkiva skupljeni su 96 h nakon što su ribama intraperitonealno injicirani kadmij (5 mg kg-1) i ispitivani antioksidansi (50 mg kg-1).
Primjenom spektrofotometrijskih metoda izmjereni su redoks status glutationa, razine lipidne peroksidacije te aktivnosti enzima superoksid dismutaze (SOD), katalaze (CAT), glutation peroksidaze (GPx) i glutation disulfi d reduktaze (GR). Maseni udio kadmija u mišićnom tkivu izmjeren je s pomoću metode induktivno spregnute plazme – optičke emisijske spektrometrije (ICP-OES).
Ispitivani spojevi smanjili su nakupljanje kadmija u tkivu šarana sljedećim redoslijedom: LA=NAC>TAU=CUR. Tretman šarana kadmijem izazvao je porast aktivnosti SOD, ali se aktivnost CAT
smanjila bez obzira na primjenu antioksidativnih spojeva. Dodatak CUR pojačao je aktivnost GPx. Dodatak TAU povećao je razinu ukupnoga glutationa te smanjio nakupljanje kadmija. Svi spojevi osim CUR smanjili su razinu lipidne peroksidacije te pretpostavljamo da su LA i NAC pridonijeli detoksifi kaciji kadmija.
Rezultati istraživanja upućuju na to da testirani spojevi, osim CUR, imaju antioksidativni učinak

Ključne riječi
akumulacija; antioksidansi; mišićno tkivo; oksidativni stres; riba

Hrčak ID: 65308

URI
https://hrcak.srce.hr/65308

[engleski]

Posjeta: 1.321 *