Antioksidativni učinci N-acetilcisteina, lipoične kiseline, taurina i kurkumina u mišićnom tkivu šarana (Cyprinus carpio L.) tretiranih kadmijem
Yusuf Sevgiler
; Adiyaman University, Faculty of Science and Letters, Department of Biology, Adiyaman, Turkey
Sahire Karaytug
; University of Mersin, Faculty of Aquaculture, Yenişehir Campus, Mersin, Turkey
Fahri Karayakar
; University of Mersin, Faculty of Aquaculture, Yenişehir Campus, Mersin2, Turkey
APA 6th Edition Sevgiler, Y., Karaytug, S. i Karayakar, F. (2011). Antioxidative Effects of N-acetylcysteine, Lipoic Acid, Taurine, and Curcumin in the Muscle of Cyprinus carpio L. Exposed to Cadmium. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 62 (1), 1-8. https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2082
MLA 8th Edition Sevgiler, Yusuf, et al. "Antioxidative Effects of N-acetylcysteine, Lipoic Acid, Taurine, and Curcumin in the Muscle of Cyprinus carpio L. Exposed to Cadmium." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 62, br. 1, 2011, str. 1-8. https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2082. Citirano 07.03.2021.
Chicago 17th Edition Sevgiler, Yusuf, Sahire Karaytug i Fahri Karayakar. "Antioxidative Effects of N-acetylcysteine, Lipoic Acid, Taurine, and Curcumin in the Muscle of Cyprinus carpio L. Exposed to Cadmium." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 62, br. 1 (2011): 1-8. https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2082
Harvard Sevgiler, Y., Karaytug, S., i Karayakar, F. (2011). 'Antioxidative Effects of N-acetylcysteine, Lipoic Acid, Taurine, and Curcumin in the Muscle of Cyprinus carpio L. Exposed to Cadmium', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 62(1), str. 1-8. https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2082
Vancouver Sevgiler Y, Karaytug S, Karayakar F. Antioxidative Effects of N-acetylcysteine, Lipoic Acid, Taurine, and Curcumin in the Muscle of Cyprinus carpio L. Exposed to Cadmium. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 2011 [pristupljeno 07.03.2021.];62(1):1-8. https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2082
IEEE Y. Sevgiler, S. Karaytug i F. Karayakar, "Antioxidative Effects of N-acetylcysteine, Lipoic Acid, Taurine, and Curcumin in the Muscle of Cyprinus carpio L. Exposed to Cadmium", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.62, br. 1, str. 1-8, 2011. [Online]. https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2082
Sažetak Cilj istraživanja bio je utvrditi mogu li N-acetilcistein (NAC), α-lipoična kiselina (LA), taurin (TAU) i kurkumin (CUR) svojim antioksidativnim djelovanjem smanjiti razinu oksidativnog stresa u mišićnom tkivu šarana (Cyprinus carpio L.) akutno otrovanih kadmijem. Uzorci mišićnog tkiva skupljeni su 96 h nakon što su ribama intraperitonealno injicirani kadmij (5 mg kg-1) i ispitivani antioksidansi (50 mg kg-1).
Primjenom spektrofotometrijskih metoda izmjereni su redoks status glutationa, razine lipidne peroksidacije te aktivnosti enzima superoksid dismutaze (SOD), katalaze (CAT), glutation peroksidaze (GPx) i glutation disulfi d reduktaze (GR). Maseni udio kadmija u mišićnom tkivu izmjeren je s pomoću metode induktivno spregnute plazme – optičke emisijske spektrometrije (ICP-OES).
Ispitivani spojevi smanjili su nakupljanje kadmija u tkivu šarana sljedećim redoslijedom: LA=NAC>TAU=CUR. Tretman šarana kadmijem izazvao je porast aktivnosti SOD, ali se aktivnost CAT
smanjila bez obzira na primjenu antioksidativnih spojeva. Dodatak CUR pojačao je aktivnost GPx. Dodatak TAU povećao je razinu ukupnoga glutationa te smanjio nakupljanje kadmija. Svi spojevi osim CUR smanjili su razinu lipidne peroksidacije te pretpostavljamo da su LA i NAC pridonijeli detoksifi kaciji kadmija.
Rezultati istraživanja upućuju na to da testirani spojevi, osim CUR, imaju antioksidativni učinak