Određivanje olova u hrvatskim vinima elektrotermičkom atomskom apsorpcijskom spektrometrijom
Blanka Tariba
orcid.org/0000-0001-5908-506X
; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
Alica Pizent
; btariba@imi.hr
Zorana Kljaković-Gašpić
; btariba@imi.hr
APA 6th Edition Tariba, B., Pizent, A. i Kljaković-Gašpić, Z. (2011). Determination of Lead in Croatian Wines by Graphite Furnace Atomic Absorption Spectrometry. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 62 (1), 25-30. https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2073
MLA 8th Edition Tariba, Blanka, et al. "Determination of Lead in Croatian Wines by Graphite Furnace Atomic Absorption Spectrometry." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 62, br. 1, 2011, str. 25-30. https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2073. Citirano 26.02.2021.
Chicago 17th Edition Tariba, Blanka, Alica Pizent i Zorana Kljaković-Gašpić. "Determination of Lead in Croatian Wines by Graphite Furnace Atomic Absorption Spectrometry." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 62, br. 1 (2011): 25-30. https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2073
Harvard Tariba, B., Pizent, A., i Kljaković-Gašpić, Z. (2011). 'Determination of Lead in Croatian Wines by Graphite Furnace Atomic Absorption Spectrometry', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 62(1), str. 25-30. https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2073
Vancouver Tariba B, Pizent A, Kljaković-Gašpić Z. Determination of Lead in Croatian Wines by Graphite Furnace Atomic Absorption Spectrometry. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 2011 [pristupljeno 26.02.2021.];62(1):25-30. https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2073
IEEE B. Tariba, A. Pizent i Z. Kljaković-Gašpić, "Determination of Lead in Croatian Wines by Graphite Furnace Atomic Absorption Spectrometry", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.62, br. 1, str. 25-30, 2011. [Online]. https://doi.org/10.2478/10004-1254-62-2011-2073
Sažetak Razvijena je metoda za izravno određivanje olova u vinu primjenom elektrotermičke atomske apsorpcijske spektrometrije (ETAAS) uz Zeemanovu korekciju nespecifi čne apsorpcije. Termalno ponašanje Pb za vrijeme pirolize i atomizacije uzorka ispitano je bez primjene modifi katora matrice te u prisutnosti modifi katora Pd(NO3)2, Pd(NO3)2 + Mg(NO3)2 x 6H2O i NH4H2PO4 + Mg(NO3)2 x 6H2O . Pokazalo se kako je jednostavno razrjeđenje uzoraka (1:1), uz Pd(NO3)2 kao modifi kator, optimalno za točno određivanje Pb u vinima. Srednje vrijednosti analitičkih povrata bile su 106 % za crno i 114 % za bijelo vino, dok je granica detekcije mjerenja iznosila 3 μg L-1. Preciznost mjerenja unutar istog dana iznosila je 2,1 % za
crno vino te 1,8 % za bijelo vino. Metoda je primijenjena za analizu 23-ju uzoraka vina hrvatskog podrijetla.
Koncentracije Pb bile su u rasponu od 16 μg L-1 do 49 μg L-1 (medijan 33 μg L-1) u komercijalnim vinima te od 14 μg L-1 do 559 μg L-1 (medijan 46 μg L-1) u vinima domaće proizvodnje. Nije pronađena statistički značajna razlika između koncentracije Pb u komercijalnim i domaćim vinima, kao ni razlika između crnih i bijelih vina.