Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Značaj fosfatazne probe za kontrolu efikasnosti pasterizacije mlijeka

Jeremija Rašić ; Hrvatska mljekarska udruga, Ilica 31/III, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 380 Kb

str. 197-199

preuzimanja: 686

citiraj


Sažetak

Kontrola efikasnosti pasterizacije mlijeka jeste jedno od glavnih funkcija laboratorije mljekare. Pod efikasnom pasterizacijom se podrazumijeva zagrijavanje mlijeka na određenu temperaturu i za određeno vrijeme predviđenih standardom (72° C za 16 sekunda ili 62-65° C za 30 minuta), isključujući mogućnost naknadnog miješanja i sa najmanjim količinama svježeg mlijeka.

Ključne riječi

mlijeko; fosfatazna proba; pasterizacija mlijeka

Hrčak ID:

65437

URI

https://hrcak.srce.hr/65437

Datum izdavanja:

3.9.1960.

Posjeta: 1.071 *