Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Sirenje visoko pasteriziranog mlijeka

Nikola Fatejev ; Hrvatska mljekarska udruga, Ilica 31/III, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 237 Kb

str. 204-205

preuzimanja: 333

citiraj


Sažetak

Prikupi li se mlijeko sa šireg područja neophodna je pasterizacija istoga, ne samo za konzum nego i za proizvodnju kvalitetnih sireva. Ako je kvaliteta mlijeka slabija, nije dovoljno da ga nisko pasteriziramo, a kako takvo pasteriziranje duže traje, smanjuje se i kapacitet pogona. U drugu ruku, kada se već mlijeko pasterizira, poželjno je da u gruš prijeđe albumin i globulin, ne samo radi većeg rendementa, nego i radi dijetalnih razloga, jer albumin i globulin sadržavaju niz aminokiselina prijeko potrebnih za organizam.

Ključne riječi

mlijeko; pasterizirano mlijeko; konzumacija

Hrčak ID:

65439

URI

https://hrcak.srce.hr/65439

Datum izdavanja:

3.9.1960.

Posjeta: 716 *