Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Nestrukturirani modeli mliječno-kiselog vrenja

Abdallah Bouguettoucha ; Laboratory of Chemical Engineering Process, Faculty of Technology, Ferhat Abbas University, DZ-19000 Setif, Algeria
Béatrice Balannec ; National School of Chemistry of Rennes, University of Rennes 1, CNRS, UMR 6226, Avenue du Général Leclerc, CS 50837, FR-35708 Rennes Cedex 7, France
Abdeltif Amrane orcid id orcid.org/0000-0003-2622-2384 ; National School of Chemistry of Rennes, University of Rennes 1, CNRS, UMR 6226, Avenue du Général Leclerc, CS 50837, FR-35708 Rennes Cedex 7, France


Puni tekst: engleski pdf 175 Kb

str. 3-12

preuzimanja: 2.575

citiraj


Sažetak

Da bi se opisao mikrobni proces, upotijebljeni su strukturirani i nestrukturirani modeli. Strukturirani modeli uzimaju u obzir strukturu, funkciju i raspored stanica, a nestrukturirani ne uzimaju fiziološka svojstva, već samo ukupnu koncentraciju stanica. Ipak, usprkos njihovoj jednostavnosti, nestrukturirani modeli precizno opisuju mliječno-kiselo vrenje u različitim eksperimentalnim uvjetima i na raznim podlogama. Autori najčešće koriste Luedekingov i Piretov model, koji opisuje djelomičnu vezu između rasta stanica i proizvodnje mliječne kiseline. U razvoju ovoga modela najčešće je pH-vrijednost glavni parametar. Pri niskoj pH-vrijednosti nastaju inhibicijske koncentracije nedisocirane mliječne kiseline, što zaustavlja rast mliječno-kiselih bakterija, a time i proizvodnju mliječne kiseline. Taj se inhibicijski učinak može prevladati održavanjem optimalne pH-vrijednosti, ali pritom treba uzeti u obzir utjecaj hranjivih tvari na rast mliječno-kiselih bakterija. Nedostatak dušika je najčešći uzrok inhibicije mliječno-kiselih bakterija, jer im je prijeko potreban za rast, dok nakon iscrpljivanja ugljika iz podloge prestaje proizvodnja mliječne kiseline, što se može izbjeći korištenjem odgovarajućih koncentracija ugljika.

Ključne riječi

mliječno-kisele bakterije; inhibicija rasta; nestrukturirani modeli; limitacija rasta

Hrčak ID:

65505

URI

https://hrcak.srce.hr/65505

Datum izdavanja:

21.3.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.114 *