hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Evolucija bakterija tijekom stacionarne faze rasta

Višnja Bačun-Družina   ORCID icon orcid.org/0000-0002-1140-4882 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, p.p. 625, HR-10001 Zagreb, Hrvatska
Ana Butorac ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, p.p. 625, HR-10001 Zagreb, Hrvatska
Jasna Mrvčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, p.p. 625, HR-10001 Zagreb, Hrvatska
Tibela Landeka Dragičević ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, p.p. 625, HR-10001 Zagreb, Hrvatska
Vesna Stehlik-Tomas ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, p.p. 625, HR-10001 Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: engleski, pdf (712 KB) str. 13-23 preuzimanja: 4.254* citiraj
APA 6th Edition
Bačun-Družina, V., Butorac, A., Mrvčić, J., Landeka Dragičević, T. i Stehlik-Tomas, V. (2011). Bacterial Stationary-Phase Evolution. Food Technology and Biotechnology, 49 (1), 13-23. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/65507
MLA 8th Edition
Bačun-Družina, Višnja, et al. "Bacterial Stationary-Phase Evolution." Food Technology and Biotechnology, vol. 49, br. 1, 2011, str. 13-23. https://hrcak.srce.hr/65507. Citirano 20.09.2021.
Chicago 17th Edition
Bačun-Družina, Višnja, Ana Butorac, Jasna Mrvčić, Tibela Landeka Dragičević i Vesna Stehlik-Tomas. "Bacterial Stationary-Phase Evolution." Food Technology and Biotechnology 49, br. 1 (2011): 13-23. https://hrcak.srce.hr/65507
Harvard
Bačun-Družina, V., et al. (2011). 'Bacterial Stationary-Phase Evolution', Food Technology and Biotechnology, 49(1), str. 13-23. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/65507 (Datum pristupa: 20.09.2021.)
Vancouver
Bačun-Družina V, Butorac A, Mrvčić J, Landeka Dragičević T, Stehlik-Tomas V. Bacterial Stationary-Phase Evolution. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2011 [pristupljeno 20.09.2021.];49(1):13-23. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65507
IEEE
V. Bačun-Družina, A. Butorac, J. Mrvčić, T. Landeka Dragičević i V. Stehlik-Tomas, "Bacterial Stationary-Phase Evolution", Food Technology and Biotechnology, vol.49, br. 1, str. 13-23, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65507. [Citirano: 20.09.2021.]

Sažetak
Metagenomika i suvremene metode molekularne biologije omogućili su razumijevanje evolucije, metabolizma i funkcije mikroorganizama te njihovih interakcija s drugim organizmima u okolišu. Otpornost i prilagodba na promjene u okolišu uobičajeni su za 1 % poznatih bakterija što se mogu uzgajati u laboratoriju. Istraživanjem različitih bakterijskih vrsta uočena je njihova velika raznolikost. Escherichia coli je „sveti gral“ molekularne biologije u razumijevanju genetike i metaboličkih modela. Životni se ciklus E. coli sastoji od četiri faze: lag, logaritamske, stacionarne i faze odumiranja, zanemarujući bakterijsku postojanost i evoluciju tijekom produljene stacionarne faze. U šaržnoj bakterijskoj kulturi, tijekom produljene stacionarne faze ili vremena izgladnjivanja, preživjele stanice mutanata brže rastu (engl. growth advantage in stationary phase - GASP), pa prerastaju i zamjenjuju većinu roditeljskih stanica. Analiza kompetitivnoga rasta Gram-pozitivnih i/ili Gram-negativnih bakterija, tijekom produljene stacionarne faze u mješovitim kulturama, pokazala je postojanje četiriju GASP fenotipova: jaki, umjereni, slabi i nerazvijeni. Bakterijski odgovor na izgladnjivanje obuhvaća stanične funkcije koje mogu povećati genetičku raznolikost i stvarati mutator stanice bitne za adaptivnu evoluciju bakterija.

Ključne riječi
evolucija; Escherichia coli; produžena stacionarna faza rasta; prednost rasta u stacionarnoj fazi

Hrčak ID: 65507

URI
https://hrcak.srce.hr/65507

[engleski]

Posjeta: 5.045 *