hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Oksidacijski stres u tkivu hrena (Armoracia lapathifolia Gilib.) uzgojenom u uvjetima in vitro

Biljana Balen   ORCID icon orcid.org/0000-0002-3745-9865 ; Zavod za molekularnu biologiju, Biološki odsjek, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Horvatovac 102a, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Petra Peharec ; Zavod za molekularnu biologiju, Biološki odsjek, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Horvatovac 102a, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Mirta Tkalec ; Zavod za botaniku, Biološki odsjek, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Rooseveltov trg 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Marijana Krsnik-Rasol ; Zavod za molekularnu biologiju, Biološki odsjek, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Horvatovac 102a, HR-10000 Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: engleski, pdf (670 KB) str. 32-39 preuzimanja: 784* citiraj
APA 6th Edition
Balen, B., Peharec, P., Tkalec, M. i Krsnik-Rasol, M. (2011). Oxidative Stress in Horseradish (Armoracia lapathifolia Gilib.) Tissues Grown in vitro. Food Technology and Biotechnology, 49 (1), 32-39. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/65515
MLA 8th Edition
Balen, Biljana, et al. "Oxidative Stress in Horseradish (Armoracia lapathifolia Gilib.) Tissues Grown in vitro." Food Technology and Biotechnology, vol. 49, br. 1, 2011, str. 32-39. https://hrcak.srce.hr/65515. Citirano 26.10.2021.
Chicago 17th Edition
Balen, Biljana, Petra Peharec, Mirta Tkalec i Marijana Krsnik-Rasol. "Oxidative Stress in Horseradish (Armoracia lapathifolia Gilib.) Tissues Grown in vitro." Food Technology and Biotechnology 49, br. 1 (2011): 32-39. https://hrcak.srce.hr/65515
Harvard
Balen, B., et al. (2011). 'Oxidative Stress in Horseradish (Armoracia lapathifolia Gilib.) Tissues Grown in vitro', Food Technology and Biotechnology, 49(1), str. 32-39. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/65515 (Datum pristupa: 26.10.2021.)
Vancouver
Balen B, Peharec P, Tkalec M, Krsnik-Rasol M. Oxidative Stress in Horseradish (Armoracia lapathifolia Gilib.) Tissues Grown in vitro. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2011 [pristupljeno 26.10.2021.];49(1):32-39. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65515
IEEE
B. Balen, P. Peharec, M. Tkalec i M. Krsnik-Rasol, "Oxidative Stress in Horseradish (Armoracia lapathifolia Gilib.) Tissues Grown in vitro", Food Technology and Biotechnology, vol.49, br. 1, str. 32-39, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65515. [Citirano: 26.10.2021.]

Sažetak
Dosadašnja istraživanja autora pokazala su da je transformirano tkivo hrena (Armoracia lapathifolia Gilib.), nakon infekcije bakterijom A. tumefaciens, razvilo dvije morfološki različite linije tumorskog tkiva. Jedna je linija rasla kao potpuno neorganizirano tumorsko tkivo, a druga kao djelomično organizirani teratogeni tumor s malformiranim hiperhidriranim izdancima (teratomska linija), ali bez mogućnosti regeneriranja biljke normalnih morfoloških karakteristika. Budući da bi povećana proizvodnja reaktivnih oblika kisika mogla uzrokovati promjenu morfoloških karakteristika, u ovom je radu istraživan mogući utjecaj kisika na dediferencijaciju i hiperhidriranost u potpuno neorganiziranom tumorskom tkivu i teratomskoj liniji. Uspoređujući povećane vrijednosti malondialdehida i proteinskih karbonila u potpuno neorganiziranom tumorskom tkivu i teratomskoj liniji s onima u listu hrena, uočena je pojava oksidacijskog stresa iako je izmjeren manji udjel H2O2. Aktivnost lipoksigenaze povećana je u teratomskoj liniji, a još više u potpuno neorganiziranom tumorskom tkivu, što pokazuje da bi peroksidacija masnih kiselina ovisna o aktivnosti lipoksigenaze mogla biti jedan od uzroka oksidacijskoga stresa. Štoviše, u transformiranim je tkivima za razliku od lista uočena bitno veća aktivnost peroksidaze i askorbat peroksidaze te veći broj njihovih izoenzima. S druge strane, izmjerena je kudikamo manja aktivnost superoksid dismutaze, s obzirom na smanjeni udjel H2O2. Veća aktivnost katalaze u listu i teratomskoj liniji povezana je s ulogom katalaze u rastu i diferencijaciji. Dobiveni rezultati potvrđuju prisutnost oksidacijskog stresa u dediferenciranim i hiperhidriranim tumorskim tkivima hrena, odnosno da je oksidacijski stres posljedica nesposobnosti teratomske linije da regenerira biljke normalne morfologije.

Ključne riječi
antioksidacijski enzimi; hren; izoenzimi; oksidacijski stres; kultura tkiva; tumor

Hrčak ID: 65515

URI
https://hrcak.srce.hr/65515

[engleski]

Posjeta: 1.192 *