hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Enzimska hidroliza otpadaka tune (Thunnus albacares) pomoću proteaze Protamex

Huong Thi My Nguyen ; Nha Trang University, 2 Nguyen Dinh Chieu, Nha Trang, Vietnam
Khalifa Serigne Babacar Sylla ; IFREMER, rue de l'île d'Yeu, BP 21105, FR-44311 Nantes, France
Zo Randriamahatody ; IFREMER, rue de l'île d'Yeu, BP 21105, FR-44311 Nantes, France
Clair Donnay-Moreno ; IFREMER, rue de l'île d'Yeu, BP 21105, FR-44311 Nantes, France
Jacques Moreau ; ENSAT, avenue de l'Agrobiopole, BP 32607 Auzeville-Tolosane, FR-31326 Castanet-Tolosan cedex, France
Luyen Thi Tran ; Nha Trang University, 2 Nguyen Dinh Chieu, Nha Trang, Vietnam
Jean Pascal Bergé ; IFREMER, rue de l'île d'Yeu, BP 21105, FR-44311 Nantes, France

Puni tekst: engleski, pdf (198 KB) str. 48-55 preuzimanja: 4.896* citiraj
APA 6th Edition
Nguyen, H.T.M., Sylla, K.S.B., Randriamahatody, Z., Donnay-Moreno, C., Moreau, J., Tran, L.T. i Bergé, J.P. (2011). Enzymatic Hydrolysis of Yellowfin Tuna (Thunnus albacares) By-Products Using Protamex Protease. Food Technology and Biotechnology, 49 (1), 48-55. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/65525
MLA 8th Edition
Nguyen, Huong Thi My, et al. "Enzymatic Hydrolysis of Yellowfin Tuna (Thunnus albacares) By-Products Using Protamex Protease." Food Technology and Biotechnology, vol. 49, br. 1, 2011, str. 48-55. https://hrcak.srce.hr/65525. Citirano 23.10.2021.
Chicago 17th Edition
Nguyen, Huong Thi My, Khalifa Serigne Babacar Sylla, Zo Randriamahatody, Clair Donnay-Moreno, Jacques Moreau, Luyen Thi Tran i Jean Pascal Bergé. "Enzymatic Hydrolysis of Yellowfin Tuna (Thunnus albacares) By-Products Using Protamex Protease." Food Technology and Biotechnology 49, br. 1 (2011): 48-55. https://hrcak.srce.hr/65525
Harvard
Nguyen, H.T.M., et al. (2011). 'Enzymatic Hydrolysis of Yellowfin Tuna (Thunnus albacares) By-Products Using Protamex Protease', Food Technology and Biotechnology, 49(1), str. 48-55. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/65525 (Datum pristupa: 23.10.2021.)
Vancouver
Nguyen HTM, Sylla KSB, Randriamahatody Z, Donnay-Moreno C, Moreau J, Tran LT i sur. Enzymatic Hydrolysis of Yellowfin Tuna (Thunnus albacares) By-Products Using Protamex Protease. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2011 [pristupljeno 23.10.2021.];49(1):48-55. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65525
IEEE
H.T.M. Nguyen, et al., "Enzymatic Hydrolysis of Yellowfin Tuna (Thunnus albacares) By-Products Using Protamex Protease", Food Technology and Biotechnology, vol.49, br. 1, str. 48-55, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65525. [Citirano: 23.10.2021.]

Sažetak
Ispitana je dugotrajna proteoliza otpadaka tune (glava, utroba i repova) pomoću proteaze Protamex, enzima širokoga spektra djelovanja. Nakon hidrolize prikupljene su dvije frakcije: topljiva vodena faza i netopljivi mulj. Određen je kemijski sastav svake frakcije i molekularna masa topljivih peptida. Nakon 12 sati postignut je stupanj hidrolize od 32,3 % za glave, 16,8 % za utrobe i 22,2 % za repove. U topljivim frakcijama dobivenim iz glava tune bilo je 73,6 % dušika, iz utroba 82,7 %, a iz repova 85,8 %. Analizom raspodjele lipida uočeno je da je većina lipida ostala u netopljivom mulju. Takva bi proteoliza mogla biti korisna za proizvodnju različitih frakcija: jedne bogate peptidima male i srednje molekularne mase i siromašne lipidima, te druge koja sadržava netopljive proteine i većinu lipida.

Ključne riječi
tuna; otpaci; proteoliza; udjel dušika; hidrolizati ribljih proteina

Hrčak ID: 65525

URI
https://hrcak.srce.hr/65525

[engleski]

Posjeta: 5.737 *