hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Reološka svojstva, sposobnost vezanja vode ili ulja netopljivih β-glukana izoliranih iz pivskoga kvasca

Vlatka Petravić-Tominac   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0680-5702 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Vesna Zechner-Krpan ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Katarina Berković ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Petra Galović ; PIP d.o.o., Bijenik 158, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Zoran Herceg   ORCID icon orcid.org/0000-0003-3967-6676 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Siniša Srečec   ORCID icon orcid.org/0000-0002-9009-4375 ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, M. Demerca 1, HR-48000 Križevci, Hrvatska
Igor Špoljarić ; Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić', Ilica 335, HR-10000 Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: engleski, pdf (239 KB) str. 56-64 preuzimanja: 1.434* citiraj
APA 6th Edition
Petravić-Tominac, V., Zechner-Krpan, V., Berković, K., Galović, P., Herceg, Z., Srečec, S. i Špoljarić, I. (2011). Rheological Properties, Water-Holding and Oil-Binding Capacities of Particulate β-Glucans Isolated from Spent Brewer’s Yeast by Three Different Procedures. Food Technology and Biotechnology, 49 (1), 56-64. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/65578
MLA 8th Edition
Petravić-Tominac, Vlatka, et al. "Rheological Properties, Water-Holding and Oil-Binding Capacities of Particulate β-Glucans Isolated from Spent Brewer’s Yeast by Three Different Procedures." Food Technology and Biotechnology, vol. 49, br. 1, 2011, str. 56-64. https://hrcak.srce.hr/65578. Citirano 26.10.2021.
Chicago 17th Edition
Petravić-Tominac, Vlatka, Vesna Zechner-Krpan, Katarina Berković, Petra Galović, Zoran Herceg, Siniša Srečec i Igor Špoljarić. "Rheological Properties, Water-Holding and Oil-Binding Capacities of Particulate β-Glucans Isolated from Spent Brewer’s Yeast by Three Different Procedures." Food Technology and Biotechnology 49, br. 1 (2011): 56-64. https://hrcak.srce.hr/65578
Harvard
Petravić-Tominac, V., et al. (2011). 'Rheological Properties, Water-Holding and Oil-Binding Capacities of Particulate β-Glucans Isolated from Spent Brewer’s Yeast by Three Different Procedures', Food Technology and Biotechnology, 49(1), str. 56-64. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/65578 (Datum pristupa: 26.10.2021.)
Vancouver
Petravić-Tominac V, Zechner-Krpan V, Berković K, Galović P, Herceg Z, Srečec S i sur. Rheological Properties, Water-Holding and Oil-Binding Capacities of Particulate β-Glucans Isolated from Spent Brewer’s Yeast by Three Different Procedures. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2011 [pristupljeno 26.10.2021.];49(1):56-64. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65578
IEEE
V. Petravić-Tominac, et al., "Rheological Properties, Water-Holding and Oil-Binding Capacities of Particulate β-Glucans Isolated from Spent Brewer’s Yeast by Three Different Procedures", Food Technology and Biotechnology, vol.49, br. 1, str. 56-64, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65578. [Citirano: 26.10.2021.]

Sažetak
Netopljivi β-glukani izolirani su iz pivskog kvasca različitim postupcima – alkalnim (A), alkalno-kiselinskim (AK) i alkalno-kiselinskim s uklanjanjem manoproteina (AKM) te osušeni trima različitim metodama – sušenjem na zraku, liofilizacijom i sušenjem raspršivanjem. U pripravcima β-glukana ispitani su: mikrostruktura, reološka svojstva, bubrenje te sposobnost vezanja vode ili ulja. Prema njihovim reološkim svojstvima suspenzije koje su sadržavale 1 i 2 % (masenih udjela) uzoraka osušenih raspršivanjem pripadaju u kategoriju dilatantnih tekućina. Reološka svojstva i sposobnost vezanja vode AK uzorka osušenog raspršivanjem razlikovali su se od ostalih uzoraka osušenih istom metodom, a izoliranih A i AKM postupcima. S obzirom na različite metode sušenja, bubrenje je bilo najslabije u liofiliziranim uzrocima, a najjače u uzorcima osušenim na zraku. Sposobnost vezanja ulja najizraženija je u liofiliziranim pripravcima, a povećavala se proporcionalno tijekom izolacije.

Ključne riječi
bubrenje; netopljivi β-glukan; pivski kvasac; reologija; sposobnost vezanja ulja; sposobnost vezanja vode

Hrčak ID: 65578

URI
https://hrcak.srce.hr/65578

[engleski]

Posjeta: 1.959 *