Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja limunske kiseline pomoću kvasaca uzgojenih na podlogama s glicerolom, dobivenim pri proizvodnji biodizela

Svetlana V. Kamzolova orcid id orcid.org/0000-0003-4326-2345 ; G.K. Skryabin Institute of Biochemistry and Physiology of Microorganisms, Russian Academy of Sciences, pr-t Nauki 5, Pushchino, RU-142290 Moscow Region, Russia
Alina R. Fatykhova ; G.K. Skryabin Institute of Biochemistry and Physiology of Microorganisms, Russian Academy of Sciences, pr-t Nauki 5, Pushchino, RU-142290 Moscow Region, Russia
Emiliya G. Dedyukhina ; G.K. Skryabin Institute of Biochemistry and Physiology of Microorganisms, Russian Academy of Sciences, pr-t Nauki 5, Pushchino, RU-142290 Moscow Region, Russia
Savas G. Anastassiadis ; Pythia Institute of Biotechnology, Avgi, GR-57002 Thessaloniki, Greece
Nikolay P. Golovchenko ; G.K. Skryabin Institute of Biochemistry and Physiology of Microorganisms, Russian Academy of Sciences, pr-t Nauki 5, Pushchino, RU-142290 Moscow Region, Russia
Igor G. Morgunov ; G.K. Skryabin Institute of Biochemistry and Physiology of Microorganisms, Russian Academy of Sciences, pr-t Nauki 5, Pushchino, RU-142290 Moscow Region, Russia


Puni tekst: engleski pdf 182 Kb

str. 65-74

preuzimanja: 2.404

citiraj


Sažetak

Ispitana je mogućnost uporabe glicerola i otpada bogatoga glicerolom, dobivenih pri proizvodnji biodizela, kao izvora ugljika i energije za mikrobnu proizvodnju limunske kiseline. Prethodno je ispitana proizvodnja limunske kiseline na selektivnim podlogama pomoću 66 sojeva kvasaca različitih vrsta (Candida, Pichia, Saccharomyces, Torulopsis i Yarrowia). Pri smanjenim koncentracijama dušika 41 soj (uglavnom vrste Yarrowia lipolytica) mogao je proizvesti limunsku kiselinu, dok 25 sojeva vrsta Debaryomyces, Candida, Pichiа, Saccharomyces i Torulopsis to nije moglo. Od 41 soja odabran je mutant Yarrowia lipolytica N15, jer je mogao proizvesti veliku količinu limunske kiseline. Ispitan je utjecaj pH-vrijednosti podloge, prozračivanja tijekom reakcije i koncentracije glicerola u podlozi na proizvodnju limunske kiseline pomoću toga soja. U optimalnim uvjetima u fermentoru mutant Yarrowia lipolytica N15 proizveo je do 98 g/L limunske kiseline na podlozi sa čistim glicerolom, a do 71 g/L limunske kiseline na podlozi s otpadom bogatim glicerolom. U radu se raspravlja i o utjecaju faze rasta na fiziološke značajke kvasaca pri proizvodnji limunske kiseline.

Ključne riječi

Yarrowia lipolytica; proizvodnja limunske kiseline; proizvodnja biodizela; glicerol; otpad bogat glicerolom

Hrčak ID:

65579

URI

https://hrcak.srce.hr/65579

Datum izdavanja:

21.3.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.654 *