hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja D- i L-mliječne kiseline s pomoću čiste i združene kulture bakterija iz roda Lactobacillus sp.

Antonija Trontel ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zavod za biokemijsko inženjerstvo, Pierottijeva 6/IV, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Ana Batušić ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zavod za biokemijsko inženjerstvo, Pierottijeva 6/IV, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Ivana Gusić ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zavod za biokemijsko inženjerstvo, Pierottijeva 6/IV, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Anita Slavica   ORCID icon orcid.org/0000-0003-3891-787X ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zavod za biokemijsko inženjerstvo, Pierottijeva 6/IV, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Božidar Šantek ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zavod za biokemijsko inženjerstvo, Pierottijeva 6/IV, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Srđan Novak ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zavod za biokemijsko inženjerstvo, Pierottijeva 6/IV, HR-10000 Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: engleski, pdf (475 KB) str. 75-82 preuzimanja: 2.914* citiraj
APA 6th Edition
Trontel, A., Batušić, A., Gusić, I., Slavica, A., Šantek, B. i Novak, S. (2011). Production of D- and L-Lactic Acid by Mono- and Mixed Cultures of Lactobacillus sp.. Food Technology and Biotechnology, 49 (1), 75-82. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/65623
MLA 8th Edition
Trontel, Antonija, et al. "Production of D- and L-Lactic Acid by Mono- and Mixed Cultures of Lactobacillus sp.." Food Technology and Biotechnology, vol. 49, br. 1, 2011, str. 75-82. https://hrcak.srce.hr/65623. Citirano 20.10.2021.
Chicago 17th Edition
Trontel, Antonija, Ana Batušić, Ivana Gusić, Anita Slavica, Božidar Šantek i Srđan Novak. "Production of D- and L-Lactic Acid by Mono- and Mixed Cultures of Lactobacillus sp.." Food Technology and Biotechnology 49, br. 1 (2011): 75-82. https://hrcak.srce.hr/65623
Harvard
Trontel, A., et al. (2011). 'Production of D- and L-Lactic Acid by Mono- and Mixed Cultures of Lactobacillus sp.', Food Technology and Biotechnology, 49(1), str. 75-82. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/65623 (Datum pristupa: 20.10.2021.)
Vancouver
Trontel A, Batušić A, Gusić I, Slavica A, Šantek B, Novak S. Production of D- and L-Lactic Acid by Mono- and Mixed Cultures of Lactobacillus sp.. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2011 [pristupljeno 20.10.2021.];49(1):75-82. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65623
IEEE
A. Trontel, A. Batušić, I. Gusić, A. Slavica, B. Šantek i S. Novak, "Production of D- and L-Lactic Acid by Mono- and Mixed Cultures of Lactobacillus sp.", Food Technology and Biotechnology, vol.49, br. 1, str. 75-82, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65623. [Citirano: 20.10.2021.]

Sažetak
Proveden je šaržni uzgoj čiste kulture Lactobacillus sp. i združene kulture bakterija Lactobacillus sp. i Lactobacillus amylovorus DSM 20531T radi proizvodnje L-(+)- i D-(-)/L-(+)-mliječne kiseline i njihove primjene u proizvodnji polilaktida. Definirana je metabolička aktivnost dvaju sojeva iz roda Lactobacillus koji mogu fermentirati različite izvore ugljika (glukozu, saharozu ili topljivi škrob) tijekom uzgoja u MRS podlozi pri 40 °C u laboratorijskom bioreaktoru s miješalom. Bakterija Lactobacillus sp. sličnom brzinom homofermentativno konvertira monosaharide i disaharide do L-(+)-mliječne kiseline (od 89 do 93 %). Bakterija L. amylovorus DSM 20531T okarakterizirana je kao proizvođač D/L-mliječne kiseline i može provoditi simultanu saharifikaciju i fermentaciju. S pomoću združene kulture Lactobacillus sp. i L. amylovorus DSM 20531T škrob je hidroliziran i fermentiran do L-(+)- i D-(-)-mliječne kiseline. Potrošnja supstrata, rast čiste i združene kulture te proizvodnja stereoizomera mliječne kiseline opisani su prilagođenom Luedeking-Piret kinetikom, a dobiveni su rezultati u skladu s eksperimentalnim podacima.

Ključne riječi
čista kultura; združena kultura; Lactobacillus sp.; šaržni uzgoj; L-(+)- i/ili D-(-)-mliječna kiselina; matematički model

Hrčak ID: 65623

URI
https://hrcak.srce.hr/65623

[engleski]

Posjeta: 3.467 *