hrcak mascot   Srce   HID

Kratko priopćenje

BIOPEP-PBIL alat za analizu biološki aktivnih motiva, izdvojenih iz proteina hrane

Anna Iwaniak ; University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Chair of Food Biochemistry, Pl. Cieszynski 1, PL-10-726 Olsztyn-Kortowo, Poland
Jerzy Dziuba ; University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Chair of Food Biochemistry, Pl. Cieszynski 1, PL-10-726 Olsztyn-Kortowo, Poland

Puni tekst: engleski, pdf (585 KB) str. 118-127 preuzimanja: 1.250* citiraj
APA 6th Edition
Iwaniak, A. i Dziuba, J. (2011). BIOPEP-PBIL Tool for the Analysis of the Structure of Biologically Active Motifs Derived from Food Proteins. Food Technology and Biotechnology, 49 (1), 118-127. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/65629
MLA 8th Edition
Iwaniak, Anna i Jerzy Dziuba. "BIOPEP-PBIL Tool for the Analysis of the Structure of Biologically Active Motifs Derived from Food Proteins." Food Technology and Biotechnology, vol. 49, br. 1, 2011, str. 118-127. https://hrcak.srce.hr/65629. Citirano 26.10.2021.
Chicago 17th Edition
Iwaniak, Anna i Jerzy Dziuba. "BIOPEP-PBIL Tool for the Analysis of the Structure of Biologically Active Motifs Derived from Food Proteins." Food Technology and Biotechnology 49, br. 1 (2011): 118-127. https://hrcak.srce.hr/65629
Harvard
Iwaniak, A., i Dziuba, J. (2011). 'BIOPEP-PBIL Tool for the Analysis of the Structure of Biologically Active Motifs Derived from Food Proteins', Food Technology and Biotechnology, 49(1), str. 118-127. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/65629 (Datum pristupa: 26.10.2021.)
Vancouver
Iwaniak A, Dziuba J. BIOPEP-PBIL Tool for the Analysis of the Structure of Biologically Active Motifs Derived from Food Proteins. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2011 [pristupljeno 26.10.2021.];49(1):118-127. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65629
IEEE
A. Iwaniak i J. Dziuba, "BIOPEP-PBIL Tool for the Analysis of the Structure of Biologically Active Motifs Derived from Food Proteins", Food Technology and Biotechnology, vol.49, br. 1, str. 118-127, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65629. [Citirano: 26.10.2021.]

Sažetak
U radu je opisana prilagodljiva tehnika analize sekvencije proteina koji sadrže motive što utječu na funkcije organizma. BIOPEP baza podataka i Pôle Bioinformatique Lyonnais (PBIL) server upotrijebljeni su da bi se odredile aktivnosti peptida što prevladavaju u prekurzorima proteina, te koje strukture proteina imaju najveću aktivnost. Takav bi pristup mogao pomoći u otkrivanju strukturnih značajka koje pridonose biološkoj aktivnosti peptida. Utvrđeno je da ispitani proteini, osim što pokazuju aktivnost uobičajenu za većinu proteina (npr. inhibiraju acetilkolinesterazu), mogu sadržavati motive koji sudjeluju u ubikvitin-ovisnoj proteolizi. To bi moglo biti važno za određivanje prehrane bolesnika koji pate od neuroloških poremećaja. Analizom strukture i biološke aktivnosti uočeno je da bioaktivni peptidi moraju imati konformaciju uzvojnice (ili kombinaciju uzvojnice i α-ploče) u sekvencijama prekurzora proteina da bi imali to svojstvo. Međutim, pri proučavanju bioaktivnosti i strukture biomolekula treba uzeti u obzir i duljinu peptidnih lanaca, broj peptida u bazi podataka, te ponovljivost karakterističnih aminokiselina u peptidu i proteinu.

Ključne riječi
baze podataka; proteini; bioaktivni peptidi; bioinformatika

Hrčak ID: 65629

URI
https://hrcak.srce.hr/65629

[engleski]

Posjeta: 1.591 *