hrcak mascot   Srce   HID

Kratko priopćenje

Ispitivanje fermentacijskih svojstava smeđe riže i rižinih mekinja radi uzgoja Lactobacillus plantarum NCIMB 8826

Premsuda Saman ; School of Chemical Engineering and Analytical Science, The University of Manchester, Sackville Street, PO Box 88, Manchester M60 1QD, UK
Pablo Fuciños ; Department of Analytical and Food Chemistry, University of Vigo, r/As Lagoas s/n, Ourense-32004, Galicia, Spain
José A. Vázquez ; Group of Recycling and Valorisation of Wastes, Marine Research Institute (CSIC), r/Eduardo Cabello 6, Vigo-36208, Galicia, Spain
Severino S. Pandiella ; School of Chemical Engineering and Analytical Science, The University of Manchester, Sackville Street, PO Box 88, Manchester M60 1QD, UK

Puni tekst: engleski, pdf (197 KB) str. 128-132 preuzimanja: 3.552* citiraj
APA 6th Edition
Saman, P., Fuciños, P., Vázquez, J.A. i Pandiella, S.S. (2011). Fermentability of Brown Rice and Rice Bran for Growth of Human Lactobacillus plantarum NCIMB 8826. Food Technology and Biotechnology, 49 (1), 128-132. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/65630
MLA 8th Edition
Saman, Premsuda, et al. "Fermentability of Brown Rice and Rice Bran for Growth of Human Lactobacillus plantarum NCIMB 8826." Food Technology and Biotechnology, vol. 49, br. 1, 2011, str. 128-132. https://hrcak.srce.hr/65630. Citirano 18.10.2021.
Chicago 17th Edition
Saman, Premsuda, Pablo Fuciños, José A. Vázquez i Severino S. Pandiella. "Fermentability of Brown Rice and Rice Bran for Growth of Human Lactobacillus plantarum NCIMB 8826." Food Technology and Biotechnology 49, br. 1 (2011): 128-132. https://hrcak.srce.hr/65630
Harvard
Saman, P., et al. (2011). 'Fermentability of Brown Rice and Rice Bran for Growth of Human Lactobacillus plantarum NCIMB 8826', Food Technology and Biotechnology, 49(1), str. 128-132. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/65630 (Datum pristupa: 18.10.2021.)
Vancouver
Saman P, Fuciños P, Vázquez JA, Pandiella SS. Fermentability of Brown Rice and Rice Bran for Growth of Human Lactobacillus plantarum NCIMB 8826. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2011 [pristupljeno 18.10.2021.];49(1):128-132. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65630
IEEE
P. Saman, P. Fuciños, J.A. Vázquez i S.S. Pandiella, "Fermentability of Brown Rice and Rice Bran for Growth of Human Lactobacillus plantarum NCIMB 8826", Food Technology and Biotechnology, vol.49, br. 1, str. 128-132, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65630. [Citirano: 18.10.2021.]

Sažetak
U radu je ispitan rast soja mliječno-kiselih probiotičkih bakterija Lactobacillus plantarum NCIMB 8826, izoliranog iz crijeva čovjeka, u podlogama s rižom. Pripremljene su podloge od integralne (smeđe) riže i mekinja dvaju kultivara tajlandske riže, RD6 i RD17. Upotrijebljena je nenaklijala riža, a fermentacija je provedena u jednom koraku i bez dodatka stimulatora rasta. Soj L. plantarum rastao je dobro u svim podlogama, pa je postignut maksimalni prinos biomase od 10,4 log CFU/mL. Proizvodnja biomase i potrošnja supstrata uspješno su modelirane pomoću nestrukturiranoga matematičkog modela. Nije uočena statistički bitna razlika između rezultata dobivenih uzgojem soja u četiri različite podloge. Rezultati potvrđuju da su tajlandska integralna riža i rižine mekinje prikladne podloge za uzgoj probiotičkoga soja Lactobacillus plantarum NCIMB 8826. Utvrđeno je da rižine mekinje, nusproizvod dobivanja ljuštene (bijele) riže, imaju slična fermentacijska svojstva kao i smeđa riža. Stoga je zaključeno da se rižine mekinje ili ekstrakt rižinih mekinja mogu uspješno upotrijebiti za dobivanje novih probiotičkih proizvoda, a da pritom ne izgube ostala funkcionalna svojstva.

Ključne riječi
Lactobacillus plantarum; probiotičke bakterije; fermentacijska svojstva žitarica; smeđa riža; rižine mekinje

Hrčak ID: 65630

URI
https://hrcak.srce.hr/65630

[engleski]

Posjeta: 4.035 *