hrcak mascot   Srce   HID

Slovo : časopis Staroslavenskoga instituta u Zagrebu, No.60 Prosinac 2010.

Izvorni znanstveni članak

Jezik Misala hruackoga Šimuna Kožičića Benje: glagolski oblici

Blanka Ceković   ORCID icon orcid.org/0000-0003-4090-834X ; Staroslavenski institut, Zagreb
Ivana Sanković ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb
Mateo Žagar ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (260 KB) str. 133-166 preuzimanja: 366* citiraj
APA
Ceković, B., Sanković, I., Žagar, M. (2010). Jezik Misala hruackoga Šimuna Kožičića Benje: glagolski oblici. Slovo : časopis Staroslavenskoga instituta u Zagrebu, (60), 133-166. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/65869

Sažetak
Modruško-senjski biskup Šimun Kožičić Benja u vlastitoj tiskari u Rijeci objavio je u šest mjeseci šest glagoljskih knjiga, među kojima je Misal hruacki najveća i najljepša. O uređivanju jezika glagoljskih liturgijskih knjiga pisao je u posveti svoga historiografskoga djela Knižice odь žitiê rimskihь arhierêovь i cesarovь osvrnuvši se na odnos staroga (naslijeđenoga) i novoga (popravljenoga). Zbog nedovoljne proučenosti jezika Kožičićevih liturgijskih knjiga narav toga odnosa nije bila precizno određena.
Na temelju usporedbe razlika u uporabi glagolskih oblika na grafematičkoj, morfološkoj, sintaktičkoj, leksičkoj, semantičkoj i stilskoj razini u Kožičićevu Misalu i trima hrvatskoglagoljskim tiskanim misalima 15. i 16. st. (Prvotisku, Senjskom misalu, Misalu Pavla Modrušanina) došlo se do spoznaje da je Kožičić jezik svoga Misala dosljedno redigirao prema Vulgati.

Ključne riječi
Šimun Kožičić Benja; Misal hruacki; hrvatskoglagoljski tiskani misali; glagolski oblici

Hrčak ID: 65869

URI
https://hrcak.srce.hr/65869

[engleski]

Posjeta: 726 *