hrcak mascot   Srce   HID

Slovo : časopis Staroslavenskoga instituta u Zagrebu, No.60 Prosinac 2010.

Izvorni znanstveni članak

Bizantski i zapadni stil na minijaturama Hrvojeva misala

Ljiljana Mokrović   ORCID icon orcid.org/0000-0003-4618-9948 ; Staroslavenski institut, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (193 KB) str. 505-538 preuzimanja: 816* citiraj
APA
Mokrović, Lj. (2010). Bizantski i zapadni stil na minijaturama Hrvojeva misala. Slovo : časopis Staroslavenskoga instituta u Zagrebu, (60), 505-538. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/65882

Sažetak
Umjetnički stil minijatura Hrvojeva misala je gotički. Analiza motiva, morfologije i, djelomično, tipologije, upućuje na niz zajedničkih osobina, prisutnih u srednjovjekovnome bizantskome i zapadnome slikarstvu. U Hrvojevu misalu veći je udio bizantskih elemenata u prvomu dijelu Misala, a zapadnih u drugomu. Većina je prikaza kombinacija bizantske i gotičke tradicije, no bizantski utjecaj nije izravan, nego je naslijeđen od starijih adriobizantskih shema. Unatoč formalnim sličnostima motivâ u cjelini i detaljima, uglavnom se ne može govoriti o čisto bizantskim ili čisto zapadnim stilskim i morfološkim modelima. Motivski repertoar srednjovjekovne bizantske umjetnosti u skladu je sa zapadnim, pri čemu se bizantski motivi i morfologija stapaju s gotičkim stilskim, kompozicijskim i estetskim načelima.
Autorica iznosi tezu da slikar minijatura doživljava vlastiti stilski razvoj, na način sličan stilskomu razvoju gotike u umjetnosti općenito. Na prikazima koji su motivski zastupljeni samo na Zapadu, morfologija, stil i kompozicija su gotički s primjesama romanike, estetikom kasnogotičkoga međunarodnoga dvorskoga stila i elementima rane renesanse.

Ključne riječi
Hrvojev misal; minijature; bizantsko; zapadno; srednjovjekovno; gotika; motiv; morfologija

Hrčak ID: 65882

URI
https://hrcak.srce.hr/65882

[talijanski]

Posjeta: 1.274 *