Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Skuta

Davor Baković ; Hrvatska mljekarska udruga, Ilica 31/III, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 597 Kb

str. 172-176

preuzimanja: 2.240

citiraj


Sažetak

Skuta je albuminski sir u našem narodu poznat još pod imenom urda, furda, hurda, bjelava, cvarog, provara. Ovaj zadnji naziv najbolje bi odgovarao jer se kod pravljenja skute sirutka zaostala
poslije pravljenja sira zakuha ili provari. U istom smislu skutu uBugarskoj nazivaju izvara, a u Italiji ricotta. U Francuskoj je naziv za skutu serac ili seret, u Njemačkoj Ziger, a u Engleskoj albumin
cheese.

Ključne riječi

skuta; urda; bjelava; cvarog; provara; izvara; ricotta; seret; ziger; albumin cheese

Hrčak ID:

66039

URI

https://hrcak.srce.hr/66039

Datum izdavanja:

2.8.1959.

Posjeta: 4.139 *