Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.2478/v10007-011-0017-3

Priprava i evaluacija mukoadhezivnih filmova glipizida

GANESH RAJPUT ; Nootan Pharmacy College, S. P. Vidyadham, Visnagar-384315, India
FALGUNI MAJMUDAR ; N.H.L Municipal Medical College, Ahmedabad, India
JAYVADAN PATEL ; Nootan Pharmacy College, S. P. Vidyadham, Visnagar-384315, India


Puni tekst: engleski pdf 121 Kb

str. 203-216

preuzimanja: 1.430

citiraj


Sažetak

Glipizid se pretežno apsorbira u proksimalnom dijelu gastrointestinalnog trakta. Cilj rada je priprava i evaluacija mukoadhezivnih filmova s kojima bi se produljilo zadržavanje lijeka u predjelu apsorpcije. Pripravljeni su mukoadhezivni filmovi glipizida koji se produljeno zadržavaju u želucu. Polimerni filmovi sadržavali su različite količine hidroksipropil celuloze i polietilen glikola 400 (PEG 400). Evaluirana su sljedeća svojstva mukoadhezivnih filmova: čvrstoća, postotak elongacije, indeks bubrenja, sadržaj vlage, pH i viskoznost polimerne disperzije, debljina filma, koncentracija lijeka, jednolikost i mukoadhezivnost u simuliranom želučanom soku. Na dinamičkom modelu želuca određivan je i postotak lijeka koji se zadržava u sluznici želuca u ovisnosti o vremenu. Povećanjem koncentracije hidroksipropil celuloze povećavaju se čvrstoća i elongacija, dok se povećanje koncentracije PEG 400 reflektira na smanjenje čvrstoće i povećanje elongacije kod loma. Omjer glipizid/hidroksipropil celuloza/PEG 400 (2,5:1:0,5) (GF5) bio je optimalan za pripravu mukoadhezivnih formulacija, s dobrom kalavošću, relativno visokim indeksom bubrenja, umjerenom čvrstoćom te zadržavanjem u sluznici želuca štakora do 8 h. U in vivo testiranjima mukoadhesivni filmovi s glipizidom pokazali su potencijalni hipoglikemijski učinak.

Ključne riječi

glipizid; mukoadhezivni film; faktorijalno dizajniranje; funkcija poželjnosti; hipoglikemijski učinak

Hrčak ID:

66188

URI

https://hrcak.srce.hr/66188

Datum izdavanja:

1.6.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.454 *