hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Raspucavanje plodova trešnje

Silvija Zeman Kovačić ; Bioinstitut, Čakovec, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, doc (49 KB) str. 109-112 preuzimanja: 702* citiraj
APA 6th Edition
Zeman Kovačić, S. (2010). Raspucavanje plodova trešnje. Zbornik radova Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, 1 (2), 109-112. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/66270
MLA 8th Edition
Zeman Kovačić, Silvija. "Raspucavanje plodova trešnje." Zbornik radova Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, vol. 1, br. 2, 2010, str. 109-112. https://hrcak.srce.hr/66270. Citirano 22.11.2019.
Chicago 17th Edition
Zeman Kovačić, Silvija. "Raspucavanje plodova trešnje." Zbornik radova Međimurskog veleučilišta u Čakovcu 1, br. 2 (2010): 109-112. https://hrcak.srce.hr/66270
Harvard
Zeman Kovačić, S. (2010). 'Raspucavanje plodova trešnje', Zbornik radova Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, 1(2), str. 109-112. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/66270 (Datum pristupa: 22.11.2019.)
Vancouver
Zeman Kovačić S. Raspucavanje plodova trešnje. Zbornik radova Međimurskog veleučilišta u Čakovcu [Internet]. 2010 [pristupljeno 22.11.2019.];1(2):109-112. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/66270
IEEE
S. Zeman Kovačić, "Raspucavanje plodova trešnje", Zbornik radova Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, vol.1, br. 2, str. 109-112, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/66270. [Citirano: 22.11.2019.]

Sažetak
Raspucavanje plodova trešnje jedan je od problema u uzgoju trešanja (Prunus avium L.). Uzrok raspucavanja je prekomjerna apsorpcija vode. Apsorpcija može biti povećana zbog velike količine padalina u završnom stadiju zrelosti, utjecaja podloge i sorte trešnje. Raspucavanje uzrokovano pretjeranom apsorpcijom vode najčešće se događa na apikalnom dijelu ploda. Ozljede tog tipa na lateralnom dijelu ploda također su moguće, ali ne nužno zbog istih uzroka. Takva oštećenja plodova za posljedicu imaju izlaganje mesa ploda, što omogućava ulazak uzročnicima gljivičnih oboljenja, utječe na senzoričke vrijednosti ploda, a samim time i na način korištenja pobranih plodova. Postotak raspucalih plodova trešanja utječe na ekonomsku vrijednost uroda, to jest na cijenu koju voće postiže na tržištu.

Ključne riječi
trešnja; raspucavanje plodova; pucanje plodova; apsorpcija vode; uzroci raspucavanja; posljedice raspucavanja

Hrčak ID: 66270

URI
https://hrcak.srce.hr/66270

Posjeta: 906 *