Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Raspucavanje plodova trešnje

Silvija Zeman Kovačić ; Bioinstitut, Čakovec, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski doc 49 Kb

str. 109-112

preuzimanja: 944

citiraj


Sažetak

Raspucavanje plodova trešnje jedan je od problema u uzgoju trešanja (Prunus avium L.). Uzrok raspucavanja je prekomjerna apsorpcija vode. Apsorpcija može biti povećana zbog velike količine padalina u završnom stadiju zrelosti, utjecaja podloge i sorte trešnje. Raspucavanje uzrokovano pretjeranom apsorpcijom vode najčešće se događa na apikalnom dijelu ploda. Ozljede tog tipa na lateralnom dijelu ploda također su moguće, ali ne nužno zbog istih uzroka. Takva oštećenja plodova za posljedicu imaju izlaganje mesa ploda, što omogućava ulazak uzročnicima gljivičnih oboljenja, utječe na senzoričke vrijednosti ploda, a samim time i na način korištenja pobranih plodova. Postotak raspucalih plodova trešanja utječe na ekonomsku vrijednost uroda, to jest na cijenu koju voće postiže na tržištu.

Ključne riječi

trešnja; raspucavanje plodova; pucanje plodova; apsorpcija vode; uzroci raspucavanja; posljedice raspucavanja

Hrčak ID:

66270

URI

https://hrcak.srce.hr/66270

Datum izdavanja:

30.12.2010.

Posjeta: 1.488 *