Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Sladoled - izvor masti i proteina i uloga u ljudskoj ishrani

Natalija Dozet ; Poljoprivredni fakultet, Sarajevo
Marko Stanišić
Sonja Sumenić


Puni tekst: hrvatski pdf 336 Kb

str. 185-187

preuzimanja: 939

citiraj


Sažetak

Sladoled kao namirnica se uvrštava u poslastice, dječju hranu, a često se smatra luksuzom. Zaboravlja se njegova hranljiva vrijednost, koja dolazi od osnovnih komponenata suhe materije sladoleda, masti, šećera, proteina, kao i od mineralnih materija i vitamina. U našem radu smo se postepeno zadržali na komponentama koje prelaze najvećim dijelom u sladoled iz mlijeka i mliječnih proizvoda, a to su bjelančevine i mast.

Ključne riječi

sladoled; prehrana; mast; protein

Hrčak ID:

66292

URI

https://hrcak.srce.hr/66292

Datum izdavanja:

1.8.1972.

Posjeta: 1.472 *