Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Održivost sirutke

Davor Baković ; Tehnološki fakultet, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 407 Kb

str. 249-253

preuzimanja: 530

citiraj


Sažetak

U proizvodnji sira i kazeina pojavljuje se kao nusproizvod sirutka. Ona sadrži vrijedne sastojke i može se na razne načine koristiti ili preraditi, o čemu su u ovom listu pisali Petričić (1959), Đorđević-Kolev (1966) i Markeš (1967). U mljekarama veliki dio sirutke propada što predstavlja veliki ekonomski gubitak za same mljekare, a time i za našu državnu ekonomiju. Markeš (1967) izračunava te gubitke i upozorava da su ti gubici, veći ako se uzme u obzir šteta koja nastaje ispuštanjem sirutke u vode i okolinu. U želji da se ti gubici smanje interesiralo nas je kolika je održivost sirutke prije prerade ili za vrijeme transporta, pa te dobivene rezultate iznosimo.

Ključne riječi

sirutka; održivost

Hrčak ID:

66310

URI

https://hrcak.srce.hr/66310

Datum izdavanja:

1.11.1972.

Posjeta: 947 *