POPULARIZIRANJE ULOGE KREATIVNIH DJELATNIKA: SLUČAJ KREATIVNE INDUSTRIJE U REPUBLICI HRVATSKOJ

Authors

Keywords:

Kreativna riznica, kreativna sila, ekonomija, autorska prava, sektorski model

Abstract

Kreativni je sektor u Republici Hrvatskoj ekonomski i pravno nedovoljno uređen što je posljedica njegove višegodišnje neinstitucionaliziranosti. Osnivanjem Hrvatskog klastera kreativnih i kulturnih industrija 2013. godine na poticaj Ministarstva gospodarstva te provedbom projektne studije Rašić Bakarić, Bačić i Božić Mapiranje kreativnih i kulturnih industrija iz 2015. godine započinje razdoblje postojećeg stanja kreativne industrije u Republici Hrvatskoj čime se nastoji poticati sektorska i međusektorska umrežavanja.

Namjera je ovog rada prikazati studiju slučaja u području kreativne ekonomije, a na primjeru popularizacijskog simpozija Kreativna riznica čija je misija populariziranje kreativne industrije s ciljem uspostavljanja 12 sektora kreativne industrije. U radu su opisana ograničenja kako samog simpozija tako i institucionaliziranja kreativne industrije u Republici Hrvatskoj. Pojašnjen je idejni koncept simpozija te njegova usmjerenost na uporabu digitalnih i komunikacijskih tehnologija u susretanjima, dijalozima i suradnji  dionika kreativne industrije, izlagača, posjetitelja i organizatora. Kako je kreativna industrija projektna industrija te industrija znanja i inovacija, praktični eksperiment obuhvatio je nove komunikacijske strategije u uspostavljanju mreže heterogenih kreativaca te u oblikovanju i razvoju publike. Opisano je i ostvarivanje timskog rada u organiziranju simpozija Kreativna riznica kojim je upravljano uz pomoć digitalne podrške. 

Downloads

Published

2020-12-25

How to Cite

Jobst, I. (2020). POPULARIZIRANJE ULOGE KREATIVNIH DJELATNIKA: SLUČAJ KREATIVNE INDUSTRIJE U REPUBLICI HRVATSKOJ. Ekonomski vjesnik/Econviews - Review of Contemporary Business, Entrepreneurship and Economic Issues, 33(2). Retrieved from https://hrcak.srce.hr/ojs/index.php/ekonomski-vjesnik/article/view/12847

Issue

Section

PROFESSIONAL ARTICLE