UTJECAJ DIZAJNA TRENINGA NA EDUKACIJU ZAPOSLENIKA

Authors

Keywords:

andragogija, ljudski resursi, obrazovanje zaposlenika, transfer treninga

Abstract

Dizajn treninga se sastoji od planiranja sadržaja i metoda treninga te određivanja predznanja polaznika. Andragoške postavke označene kao aktivnosti za primjenu primjerenih i jasnih primjera i stručnih izraza kod organizacije i izvođenja treninga te uklapanja prijašnjih znanja i iskustava polaznika poseban su segment u dizajniranju treninga. Na njima se može temeljiti pravilan odabir i sadržaja i metoda poučavanja. Ovim se radom želi istražiti utječe li dizajn treninga kroz primjenu i postavljanje andragoških postavki na edukaciju zaposlenika posebno na motivaciju za trening i prijenos znanja u radne zadatke kao jedan od glavnih ciljeva edukacije zaposlenika.

Kvantitativno istraživanje je provedeno uz pomoć statističkih metoda koeficijenta korelacije i regresije. Koeficijent korelacije za usporedbu andragoških postavki i motivacije za trening iznosi 0,485 što označava manju, ali statistički značajnu korelaciju prema p=0. Rezultati regresije pokazuju kako andragoške postavke objašnjavaju 25,7 % varijance. Na svaku jedinicu promjene andragoških postavki motivacija se povećava za 0,424 (B=0,424) jedinice, a prema p=0.

Koeficijent korelacije andragoških postavki i prijenosa treninga iznosi 0,5589, što znači da se povećanjem andragoških postavki povećava i prijenos znanja u radne zadatke. Prema izračunu regresije poštivanjem andragoških postavki objašnjava se 34 % varijance transfera treninga. Na svaku jedinicu promjene andragoških postavki motivacija se povećava za 0,306 (B=0,306) jedinice, a prema p=0.

Downloads

Published

2020-12-25

How to Cite

Požega, Željko, Crnković, B., & Kovačić Mađarić, K. (2020). UTJECAJ DIZAJNA TRENINGA NA EDUKACIJU ZAPOSLENIKA. Ekonomski vjesnik/Econviews - Review of Contemporary Business, Entrepreneurship and Economic Issues, 33(2). Retrieved from https://hrcak.srce.hr/ojs/index.php/ekonomski-vjesnik/article/view/9504

Issue

Section

ORIGINAL SCIENTIFIC ARTICLE