Savezničke kopnene i zračne snage na Bleiburgu 15. svibnja 1945.

Autor(i)

  • Goran Hutinec Filozofski Fakultet Sveučilišta u Zagrebu

DOI:

https://doi.org/10.59412/hz.76.2.4

Ključne riječi:

Bleiburg, britanske Kraljevske zračne snage, Zrakoplovstvo kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država, 38. (irska) pješačka brigada, Hrvatske oružane snage, civilne izbjeglice iz NDH, 15. svibnja 1945.

Sažetak

Nebom nad Bleiburgom 15. svibnja 1945., kako tumače mnogi svjedoci, prelijetali su piloti britanskoga Kraljevskoga ratnog zrakoplovstva. Njihova je misija bila „demonstracija sile“, odnosno prikazivanje britanske zračne nadmoći svima na tlu. To nije uključivalo samo poražene osovinske snage, nego i postrojbe Jugoslavenske armije. U ovom se radu na temelju izvorne arhivske građe objašnjavaju okolnosti njihova djelovanja te prenose opažanja pilota o događajima na tlu. Uz Britance, i jedan američki avion također je nadlijetao to područje, no s posve različitom misijom. Bio je to zrakoplov namijenjen fotografskom izviđanju i pritom je izradio vrlo kvalitetne fotografije cijelog područja. Na temelju tih fotografija te njihove usporedbe s arhivskim dokumentima i iskazima svjedoka, u radu se obrađuje pitanje brojnosti kolona koje su u svibnju 1945. pri povlačenju iz Nezavisne Države Hrvatske stigle do Bleiburga, njihov točan raspored na bleiburškom polju i cesti od Hrusta do jugoslavenskog teritorija te raspored britanskih trupa na tlu. Obrađuje se i utjecaj odnosa snaga na terenu na odluku britanskih zapovjednika da se ne prihvati predaja izbjeglica i zabrani im se prolazak dublje na austrijski teritorij. Malobrojnost i loš taktički položaj britanskih oružanih formacija kod Bleiburga izravno su utjecali na odluku britanskog zapovjedništva da pod svaku cijenu spriječi prelazak izbjegličke kolone dublje u Austriju i utječe na njihovu predaju snagama Jugoslavenske armije.

##submission.downloads##

Objavljeno

2023-12-05

Kako citirati

Hutinec, G. (2023). Savezničke kopnene i zračne snage na Bleiburgu 15. svibnja 1945. Historijski Zbornik, 76(2), 75–110. https://doi.org/10.59412/hz.76.2.4

Broj časopisa

Rubrika

Članci