NADZOR DRŽAVNE GRANICE - Grobenski, Silvio; Jakopović, Eugen (Paragraf, 2021)
Tema je ovoga rada nadzor državne granice. U samome uvodu naglašena je važnost postojanja, ali i čuvanja državnih granica bez kojih jednostavno nije moguće egzistiranje nijedne države na svijetu. Štoviše, provođenjem učinkovitog i kvalitetnog nadzora čuvaju se vrijednosti koje je određeno društvo postiglo što je i svojevrsna nit vodilja ovoga rada. Bitno je, bez obzira na samu temu, uvijek krenuti od teorijskog pristupa pa je tako i ovdje dana jasna definicija državnih granica, pojma granice, vrste i sve ono što ih sačinjava. Naglašena je važna uloga propisa Europske unije u suzbijanju i prevenciji organiziranog krijumčarenja ljudi te su prikazane teorijske postavke istoga. Izrazito važna je i uloga tijela i sustava Europske unije kao što je FRONTEX i Schengenski informacijski sustav. U svemu tome izrazito proaktivnu ulogu ima i Republika Hrvatska zbog svoga specifičnog položaja i činjenice da su njezine granice ujedno i najdulje kopnene vanjske granice Europske unije. U tome smislu potrebno je djelovati sustavno, organizirano i koherentno zajedno sa svim državama članicama Europske unije kako bi se spriječile eventualne loše posljedice migrantskih valova.