Utjecaj vremena skladištenja na klijavost sjemena brucijskog bora (Pinus brutia Ten.)
Ključne riječi:
Pinus brutia, vrijeme skladištenja, nadmorska visina, temperatura klijanjaSažetak
U ovoj studiji, sjeme brucijskog bora (Pinus brutia Ten.), koji je najrasprostranjenija vrsta borova u Turskoj, prikupljeno je u regijama Anamur i Mersin 2005. godine s četiri nadmorske visine: 0-400, 400-800, 800-1200. i iznad 1200 metara (m). Ovo sjeme je skladišteno na +2-4 ºC i klijalo je na temperaturama od 15, 20 i 25 ºC 2005., 2010., 2012., 2014., 2016., 2018. i 2020. godine. Istraživan je utjecaj vremena skladištenja na postotak klijavosti (GP). Prema općem prosjeku, nije bilo značajne promjene u GP-u sjemena s produljenjem razdoblja skladištenja. Međutim, učinak vremena skladištenja na GP varirao je ovisno o regiji, nadmorskoj visini i temperaturi klijanja. Posebice kod klijanja na 20 ºC u nižim nadmorskim visinama, GP se nije puno promijenio na kraju razdoblja od 15 godina ili je uglavnom zadržao stope klijavosti iz 2005. godine. U ostalim zonama dobiveno je 80% početne klijavosti u većini zona, iako je došlo do blagog pada na kraju razdoblja skladištenja. Na 15 ºC, pad klijavosti bio je vrlo beznačajan u prvim godinama u oba dijela, ali je postao značajan u sljedećim godinama. Na 25 ºC pad klijavosti bio je veći nego na drugim temperaturama klijavosti, a pad je počeo od 5. godine pa nadalje, da bi na kraju razdoblja od 15 godina klijavost pala između 38,0-61,0%. Kao rezultat toga, nakon 15 godina skladištenja sjemena brucijskog bora, primijećeno je da se na 20 ºC GP značajno održao, dok se na drugim temperaturama klijanja pad klijavosti povećavao kako se produžilo razdoblje skladištenja. U slučaju skladištenja sjemena vrste, razdoblje skladištenja treba odrediti uzimajući u obzir regiju i nadmorsku visinu na kojoj je sjeme sakupljeno.
##submission.downloads##
Objavljeno
Broj časopisa
Rubrika
Autorska prava
Copyright (c) 2023 Bilal Çetin
Ovaj rad licenciran je pod Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.