Morfološke osobine plodova i sjemena i trajanje učinka skarifikacije sjemena sumpornom kiselinom na neke vrste iz roda Crataegus Tourn. ex L.

Autor(i)

  • Damir Drvodelić University of Zagreb Faculty of Forestry and Wood Technology, Institute of Ecology and Silviculture, Svetošimunska c. 23, Zagreb 10000, Croatia
  • Milan Oršanić University of Zagreb Faculty of Forestry and Wood Technology, Institute of Ecology and Silviculture, Svetošimunska c. 23, Zagreb 10000, Croatia
  • Ela Španjol University of Zagreb Faculty of Forestry and Wood Technology, Institute of Ecology and Silviculture, Svetošimunska c. 23, Zagreb 10000, Croatia
  • Marko Vuković University of Zagreb Faculty of Agriculture, Division of Horticulture and Landscape Architecture, Department of Pomology, Svetošimunska c. 25, Zagreb 10000, Croatia
  • Tomislav Jemrić University of Zagreb Faculty of Agriculture, Division of Horticulture and Landscape Architecture, Department of Pomology, Svetošimunska c. 25, Zagreb 10000, Croatia

Ključne riječi:

skarifikacija, dvostruka dormantnost sjemena, sjeme, Crataegus monogyna, Crataegus laevigata, Crataegus crus-galli

Sažetak

Vrste gloga (Crataegus Tourn. ex L.) su znane po njihovim pozitivnim medicinskim, ekološkim i ekonomskim svojstvima. Glavni cilj ovog istraživanja bio je definirati morfološke karakteristike ploda i sjemena te utjecaj skarifikacije sumpornom kiselinom (96%tna koncentracija) sa različitim vremenom trajanja na sjeme tri različite vrste gloga (C. crus-galli, C. monogyna, C. laevigata). Utvrđene su statistički značajne razlike za sva mjerena morfološka svojstva ploda i sjemena. Najveću masu, duljinu i širinu ploda je imala C. crus-galli, a najmanju C. monogyna. Različita duljina trajanja skarifikacije sumpornom kiselinom (96%tna koncentracija) je primijenjena na sjemenu C. cruss-galli (150 i 210 min), C. laevigata i C. cruss-galli (45, 75 i105 min). Značajne razlike su zabilježene samo u odnosu na kontrolu. Debljina najtanjeg dijela sjemene ljuske bila je značajno smanjena u skarificiranom sjemenu C. crus-galli i C. laevigata za razliku od kontrole. Debljina najdebljeg dijela sjemene ljuske bila je značajno smanjena samo kod sjemena C. crus-galli skarificiranom 210 minuta u odnosu na kontrolu. Shodno navedenome optimalno trajanje skarifikacije sjemena C. crus-galli trebalo bi biti 210 min. Rezultati dobiveni u ovom istraživanju doprinijet će boljem poznavanju morfologije i predsjetvenog tretmana sjemena nekih Crataegus vrsta koje se mogu koristiti u rasadničarskoj proizvodnji.

Biografije autora

Milan Oršanić, University of Zagreb Faculty of Forestry and Wood Technology, Institute of Ecology and Silviculture, Svetošimunska c. 23, Zagreb 10000, Croatia

Full Prof. Milan Oršanić, PhD

Ela Španjol, University of Zagreb Faculty of Forestry and Wood Technology, Institute of Ecology and Silviculture, Svetošimunska c. 23, Zagreb 10000, Croatia

Student

##submission.downloads##

Objavljeno

2024-03-26

Broj časopisa

Rubrika

Izvorni zanstveni rad