https://hrcak.srce.hr/ojs/index.php/tekstil/issue/feed Tekstil: časopis za tekstilnu i odjevnu tehnologiju 2024-03-30T08:22:28+01:00 Agata Vinčić hist@hist.hr Open Journal Systems <p>Popis urednika, upravitelja i drugih osoba povezanih s časopisom.</p> https://hrcak.srce.hr/ojs/index.php/tekstil/article/view/30504 O mercerizaciji pamuka 2024-03-30T08:22:28+01:00 Ivo Soljačić zeljko.penava@gmail.com <p>Opisani su postupci mercerizacije i postignuti efekti. Kritičkom analizom je ustanovljeno da je za masovnu primjenu još uvijek najpovoljnija hladna mercerizacija; to osobito vrijedi za iskuhani i izbijeljeni materijal. Obrada u tekućem amonijaku ima prednosti za mercerizaciju gustih denim tkanina i proizvoda koji će se naknadno obrađivati protiv gužvanja. Međutim, ova obrada zahtijeva posebno postrojenje. Istaknuta je ovisnost efekta mercerizacije u klasičnom postupku u konstrukciji materijala. Opisana je specijalna modificirana Mecheelsova metoda određivanja skupljanja konaca u lužini u ovisnosti o njihovoj konstrukciji. Dat je poseban osvrt na mercerizaciju pletiva.</p> 2024-03-03T00:00:00+01:00 Copyright (c) 2024 https://hrcak.srce.hr/ojs/index.php/tekstil/article/view/30387 Impregniranje i reimpregniranje u kupelji perkloretilena 2024-03-18T17:05:05+01:00 Dinko Pezelj dinko.pezlj@hist.hr Ivo Soljačić ivo.soljacic@ttf.unizg.hr <p>U kupelji organskog otapala perkloretilena provedena je vodoodbojna, uljeodbojna, kombinirana vodoodbojna i uljeodbojna impregnacija tkanina od mješavine PES/pamuk i PES/vuna, te reimpregnacija trošne odjeće izrađene od istovrsnih tkanina. Provedena su ispitivanja efekata impregnacije i reimpregnacije. Postignuti rezultati potvrđuju da je moguća uspješna primjena ovih postupaka. Očišćenoj i reimpregniranoj odjeći znatno se poboljšavaju i produžuju upotrebna svojstva.</p> 2024-03-01T00:00:00+01:00 Copyright (c) 2024 https://hrcak.srce.hr/ojs/index.php/tekstil/article/view/30472 Nema naslova 2024-03-26T17:42:05+01:00 Željko Penava zeljko.penava@gmail.com <p>ovo je sažetak</p> 2024-03-07T00:00:00+01:00 Copyright (c) 2024