POVEZIVANJE ZEMLJIŠNE KNJIGE I KNJIGE POLOŽENIH UGOVORA - PROBLEMI U PRAKSI

Autor(i)

  • Zinka Bulka Županijski sud u Velikoj Gorici

DOI:

https://doi.org/10.30925/zpfsr.43.3.20

Ključne riječi:

zemljišna knjiga; knjiga položenih ugovora; upravitelj nekretnine; povezivanje; utvrđivanje stvarnoga stanja nekretnine.

Sažetak

U radu  se daje prikaz Pravilnika o povezivanju zemljišne knjige i knjige položenih ugovora  i o upisu vlasništva posebnog dijela nekretnine (etažnog vlasništva). Ukazuje se na prava i obveze određenih pravnih subjekata, posebice upravitelja zgrada te postupanje suda nakon primitka prijedloga.  Ukazuje i na mogućnost samih suvlasnika da pokrenu postupak povezivanja, bilo u situacijama kada zgrada nema upravitelja ili kada upravitelj ne želi pokrenuti postupak. Posebno se ukazuje na probleme koji se javljaju u praksi i koji dovode do odbacivanja velikog broja prijedloga. Jedan dio problema nalazi se na strani podnositelja prijedloga , dok je drugi na strani tijela koja provode postupak – sudova. U radu će se ukazati na te probleme, ali i pokušati iznaći odgovore ( možda i rješenja) za iste.

##submission.additionalFiles##

Objavljeno

2022-12-30 — Ažurirano 2023-12-14

Verzije

Kako citirati

Bulka, Z. (2023). POVEZIVANJE ZEMLJIŠNE KNJIGE I KNJIGE POLOŽENIH UGOVORA - PROBLEMI U PRAKSI. Zbornik Pravnog Fakulteta Sveučilišta U Rijeci, 43(3), 935–954. https://doi.org/10.30925/zpfsr.43.3.20 (Original work published 30. prosinac 2022.)