UPRAVLJANJE NEKRETNINAMA U ETAŽNOM VLASNIŠTVU I ODRŽIVI RAZVOJ STANOVANJA

Autor(i)

  • Tatjana Josipović Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu

DOI:

https://doi.org/10.30925/zpfsr.43.3.1

Ključne riječi:

etažno vlasništvo; održivi razvoj; redovita uprava; izvanredna uprava; elektromobilnost; građevinske promjene; obična većina; kvalificirana većina

Sažetak

U pravnim porecima po čijem je uzoru u Republici Hrvatskoj uređeno etažno vlasništvo u najnovije se vrijeme provode  reforme upravljanja nekretninama u etažnom vlasništvu. Uvode se novi modeli upravljanja utemeljeni na drugačijim pravilima o odlučivanju etažnih vlasnika. Glavni cilj upravljanja postaje održivi razvoj stanovanja utemeljen na  energetskoj učinkovitosti, korištenju obnovljivih izvora energije, elektromobilnosti. U Republici Hrvatskoj  upravljanje nekretninama u etažnom vlasništvu nije se u posljednjih 25 godina, od kad je donesen  Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, suštinski mijenjalo. Tradicionalna pravila o  upravljanju nekretninama u etažnom vlasništvu ne mogu  zadovoljiti sve zahtjeve modernog stanovanja i učinkovitog upravljanja nekretninama, posebno u okviru izvanrednog upravljanja koji se sada u Hrvatskoj  temelji na suglasnosti svih  etažnih vlasnika. Poseban problem  predstavlja upravljanje starim zgradama čija  obnova  i modernizacija  zahtijevaju   poduzimanje brojnih poslova izvanredne uprave.  Problemi u vezi s odlučivanjem o  poslovima izvanredne uprave u tom su  smislu posebno došli do izražaja u postupcima obnove nakon potresa. Upravo zbog toga  se sve češće u posebnim zakonima i  propisuju iznimke od pravila da se za izvanredne poslove zahtijeva suglasnost svih etažnih vlasnika te se propisuju drugačija pravila o većini potrebnoj za valjanu odluku o upravljanju. Nedostaje, međutim,  cjelovito uređenje pravnih odnosa između etažnih vlasnika u slučajevima kad se većinom glasova (običnom ili kvalificiranom) odlučuje o određenim  izvanrednim poslovima. Problemu upravljanja nekretninama u etažnom vlasništvu važno je  pristupiti  na drugačiji način, a ne samo propisivanjem iznimki od  jednoglasnog odlučivanja o izvanrednim poslovima.  Cilj je ovog rada  definirati  moguće pravce  cjelovite reforme pravila o upravljanju nekretninama u etažnom vlasništvu u hrvatskom pravu koji bi mogli doprinijeti učinkovitom upravljanju nekretnina. 

 

##submission.additionalFiles##

Objavljeno

2022-12-30 — Ažurirano 2023-12-14

Verzije

Kako citirati

Josipović, T. . (2023). UPRAVLJANJE NEKRETNINAMA U ETAŽNOM VLASNIŠTVU I ODRŽIVI RAZVOJ STANOVANJA . Zbornik Pravnog Fakulteta Sveučilišta U Rijeci, 43(3), 463–530. https://doi.org/10.30925/zpfsr.43.3.1 (Original work published 30. prosinac 2022.)