Heraldičke teme u Vjestniku kraljevskog hrvatsko-slavonsko-dalmatinskog zemaljskog arkiva / Arhivskom vjesniku (19. – 21. st.)

Autor(i)

DOI:

https://doi.org/10.36506/av.65.3

Ključne riječi:

Vjestnik Kraljevskog hrvatsko-slavonsko-dalmatinskog Zemaljskog arkiva, Arhivski vjesnik, pomoćne povijesne znanosti, heraldika, Ivan Bojničić Kninski, Emilij Laszowski, Josip Matasović, Josip Buturac, Bartol Zmajić, Petar Strčić

Sažetak

U hrvatskoj je historiografiji tek nekoliko periodičkih publikacija čije utemeljenje odnosno pokretanje seže u 19. stoljeće, ali – što je još važnije od toga – može se pratiti njihovo kontinuirano izlaženje u narednim i nadolazećim razdobljima, sve do današnjega dana. Među takvim periodicima iznimno važno mjesto zauzima Vjestnik Kr. hrvatsko-slavonsko-dalmatinskog Zemaljskog arkiva u Zagrebu, koji je 1899. godine, uz pomoć Emilija Laszowskoga, utemeljio i bio mu prvim glavnim urednikom Ivan pl. Bojničić-Kninski (1858.-1925.). Časopis je nekoliko puta mijenjao ime, a od 1958. godine izlazi pod imenom Arhivski vjesnik: Bulletin d’archives kao znanstveni i stručni godišnjak, tj. specijalizirana periodička publikacija arhivskih ustanova u Hrvatskoj za područja arhivistike, pomoćnih povijesnih znanosti, informatologije i komunikacijskih znanosti te srodnih disciplina. Kako je nakladnik i sjedište toga časopisa uvijek bilo i jest povezano s našom najvažnijom nacionalnom arhivskom institucijom – Hrvatskim državnim arhivom u Zagrebu – tako je taj časopis izvorište brojnih studija i članaka iz širokoga polja povijesnih znanosti, ali posebno pak iz pomoćnih povijesnih znanosti. To je istaknuto i u samom uvodniku prvoga broja časopisa sljedećim riječima: »3. Ovamo spada i znanstveno tumačenje arkivalija, dakle čitavo obsežno i zanimivo polje paleografije i diplomatike. Pripada takodjer i heraldika, genealogija i sfragistika, u koliko služe domaćoj povjesti.« Kako pomoćne povijesne znanosti u Hrvatskoj nisu imale svoju jedinstvenu specijaliziranu publikaciju, to je upravo ovaj časopis bio glavno mjesto za objavljivanje radova iz epigrafije, paleografije, diplomatike, kronologije, egdotike, sfragistike, genealogije, heraldike i dr. U ovom članku obrađene su i prikazane heraldičke teme u Vjestniku Kraljevskog hrvatsko-slavonsko-dalmatinskog Zemaljskog arkiva, odnosno Arhivskom vjesniku, i to u širokom vremenskom luku od 19. do 21. stoljeća. Također je ukazano na ulogu i važnost urednika ovoga časopisa i pojedinih zaposlenika arhiva koji su i sami bili istaknuti stručnjaci za heraldiku i druge pomoćne povijesne znanosti, a to su: Ivan Bojničić, Emilij Laszowski, Josip Matasović, Josip Buturac, Bartol Zmajić i Petar Strčić.

##submission.downloads##

Objavljeno

2022-12-15

Broj časopisa

Rubrika

Rasprave i članci